اهمیت وزن ورق گالوانیزه

اهمیت وزن ورق گالوانیزه در تعیین کیفیت آن

وزن ورق گالوانیزه، یکی از معیارهای مشخص کننده کیفیتِ ورق مورد استفاده است. نسبت وزن به کیفیت در این ورق ها همواره مقدار ثابتی است و بدین ترتیب می توان به راحتی کیفیت یک ورق را تشخیص داد.

وزن ورق گالوانیزه

در این مقاله ابتدا مختصری در مورد ورق گالوانیزه و ساختار آن توضیح میدهیم و سپس راه های مختلف برای تشخیص کیفیت انواع ورق گالوانیزه را برای شما بیان خواهیم کرد. اگر شما با ورق های گالوانیزه سروکار دارید، تا پایان این مقاله با ما همراه باشید تا اطلاعات جدیدی در مورد این نوع ورق ها به دست آورید.

وزن ورق گالوانیزه معیاری برای آگاهی از کیفیت ورق است. نسبت وزن به کیفیت همواره مقداری ثابت است.

ورق گالوانیزه چیست؟

ورق گالوانیزه

فلزاتی مانند آهن و فولاد در اثر مجاورت با رطوبت به سرعت زنگ می زنند و مقاومتی از خود نشان نمی دهند. متخصصین طی آزمایش های مختلفی متوجه شدند که اگر سطح آهن یا فولاد با فلز روی (Zn) پوشانده شود، سرعت فرآیند زنگ زدگی به شدت کاهش می یابد. به فرآیند ریختن فلز روی (Zn) ذوب شده بر روی سطح آهن یا فولاد، گالوانیزاسیون می گویند و محصول تولیدی از این فرآیند، ورق گالوانیزه نامیده می شود.

این مقاله را حتما بخوانید: با کاربرد ورق گالوانیزه آشنا شوید!

ورق گالوانیزه علاوه بر مقاومت در برابر زنگ زدگی، انعطاف پذیری و استحکام بالایی نیز دارد. انعطاف پذیری سبب می شود تا این ورق ها در مکان های مختلف امکان نصب داشته باشند و استحکام بالا موجب می شود تا بتوان از جوش برق برای نصب آنها استفاده کرد.

 

ویژگی های کلی ورق گالوانیزه 

  1. ورق های گالوانیزه به راحتی شکل و فرم می گیرند و می توان از آنها در همه مکان ها استفاده کرد.
  2. قیمت ورق گالوانیزه در مقایسه با سایر ورق های ضد زنگ بسیار پایین تر است.
  3. ورق های گالوانیزه عمری طولانی دارند و هزینه نگهداری از آنها بسیار پایین است.
  4. نصب ورق های گالوانیزه (فرآیند جوشکاری) به واسطه شکل پذیری راحت آنها، آسان است.
  5. ورق های گالوانیزه از زیبایی ظاهری مطلوبی برخوردار هستند.

ورق گالوانیزه به راحتی شکل می گیرد و می توان از آن در اکثر صنایع استفاده کرد.

 

کاربرد ورق گالوانیزه در صنایع و مکان های مختلف

رول ورق گالوانیزه

همانگونه که در ابتدای این مقاله نیز بیان کردیم، ورق های گالوانیزه به واسطه استفاده از فلز روی در سطح آنها، از مقاومت خوبی در برابر زنگ زدگی برخوردار هستند. استفاده از این ورق ها در مکان هایی که رطوبت بالایی دارند مناسب است. در مورد مصارف خانگی، ورق های گالوانیزه در کابینت آشپزخانه ها و کانال های کولر بیشترین استفاده را دارند. کاربرد های دیگرِ ورق های گالوانیزه در بخش زیر بیان شده است:

 

  1. تولید انواع مختلف پروفیل
  2. تولید انواع مختلف تابلو های برق
  3. تولید انواع مختلف کابینت های آشپزخانه
  4. تولید انواع کانال های دستگاه تهویه مطبوع
  5. تولید انواع مختلف مخازن و تانکرها
  6. ساختِ سقف سوله های بزرگ

 

مزایای استفاده از ورق های گالوانیزه 

وزن ورق گالوانیزه نسبت به سایر ورق های فلزی کمتر است و شکل پذیری آن بالاتر؛ همین عامل سبب می شود تا این ورق ها در صنایع مختلفی مورد استفاده قرار گیرند. ویژگی ها و مزایای ورق گالوانیزه به صورت کلی شامل موارد زیر  می شوند:

 

  1. وزن ورق گالوانیزه نسبت به سایر فلز های مشابه کمتر است.
  2. این ورق ها مقاومت بالایی در برابر زنگ زدگی دارند.
  3. ورق گالوانیزه شکل پذیری بالایی دارد اما در عین حال بسیار مقاوم است.
  4. این ورق ها هزینه تولید پایینی دارند.

هزینه تولید و نگهداری ورق های گالوانیزه بسیار پایین است و استفاده از آنها صرفه اقتصادی دارد.

 

معایب استفاده از ورق های گالوانیزه 

استفاده از ورق گالوانیزه مزایای زیادی دارد اما در عین حال معایبی نیز در این محصول دیده می شود. این معایب مسلما سبب عدم استفاده از ورق های گالوانیزه در صنعت نمی شود اما باید نکات ایمنی در مورد آنها رعایت گردد.

از جمله معایب استفاده از ورق گالوانیزه، ایجاد گاز سمی در هنگام نصب است. در پاراگراف های قبل بیان کردیم که این ورق ها انعطاف پذیری بالایی دارند و توسط جوش برق به راحتی نصب می شوند اما باید در هنگام نصب حتما از ماسک استفاده کرد.

این مقاله را حتما بخوانید: چرا ورق گالوانیزه شوره می زند؟

عدم استفاده از ماسک در طولانی مدت سبب ایجاد مشکلات ریوی شدید خواهد شد. همچنین استفاده از ماسک به صورت متوالی بیش از چهار ساعت نیز پیشنهاد نمی شود. استفاده از ماسک بیش از این بازه زمانی مشکلاتی از قبیل سردرد و حالت تهوع را به همراه خواهد داشت. بنابراین در هنگام نصب این ورق ها حتما نکات ایمنی را رعایت نمایید.

از ورق های گالوانیزه در ساخت پروفیل، مخازن، کابینت و کانال های سیستم تهویه مطبوع استفاده می شود.

اصطلاح کوتینگ در ورق های گالوانیزه به چه معنا است؟

میزان ضخامت لایه روی (Zn) در سطح ورق فولادی یا آهنی، کوتینگ نامیده می شود. هرچه میزان کوتینگ بیشتر باشد، وزن ورق گالوانیزه نیز بالاتر است. شرکت های تولید کننده ورق گالوانیزه، این محصول را با کوتینگ های متفاوتی به بازار عرضه می کنند. معمولا ضخامت کوتینگِ ورق های گالوانیزه که در شرکت های ژاپنی تولید می شود، از شرکت های چینی بیشتر است.

 

فرآیند تولید ورق گالوانیزه

ورق گالوانیزه ایران فرمینگ

تولید ورق گالوانیزه با روش های مختلفی انجام می شود. هر کدام از این روش ها دارای مزایا و معایب خاصی هستند. در ادامه، تمامی این روش ها را برای شما توضیح خواهیم داد.

 

  1. ساخت ورق گالوانیزه با استفاده از جریان الکتریکی

در این روش از جریان الکتریکی برای روی اندود (Zn) کردن ورق فولادی استفاده می شود. این روش الکتروگالوانیزه نیز نامیده می شود و در فرآیند آن از سولفات روی استفاده می گردد.

 

  1. ساخت ورق های گالوانیزه با استفاده از روش حرارتی

در این روش ورق فولادی و یا آهنی را در استخری از فلز روی ذوب شده قرار می دهند. این فرآیند به دلیل هوازی بودن، زمان بر است و چندین ساعت طول می کشد تا فلزِ روی به سطح ورق بچسبد. محصولات تولید شده با این روش از کیفیت بالایی برخوردار بوده و در این حالت وزن ورق گالوانیزه نسبت به سایر روش ها بیشتر است.

 

  1. ساخت ورق های گالوانیزه با استفاده از روش pre-galvanization

این روش مشابه با روش حرارتی است اما مزیت های بیشتری دارد. در این روش قبل از ورودِ ورق فولادی به استخر روی (Zn)، این ورق با استفاده از مایعی خاص تمیز می شود. این امر سبب می شود تا فرآیند روی اندود شدنِ ورق سریع تر انجام پذیرد.

 

  1. ساخت ورق گالوانیزه با استفاده از روش Galvannealed

با کیفیت ترین ورق های گالوانیزه طی این فرآیند ساخته می شوند. این فرآیند شامل دو بخش است. در بخش اول با استفاده از جریان الکتریکی، ورق فولادی با فلز روی پوشانده می شود و سپس در بخش دوم ورق در کوره قرار می گیرد. این فرآیند سبب می شود تا آلیاژی از فولاد و روی (Zn) به وجود آید. از آنجایی که کیفیت ورق تولیدی در این فرآیند بالا است، ورق گالوانیزه تولیدی در صنایع حساسی مانند خودرو سازی استفاده می شود.

 

 

وزن ورق گالوانیزه 

همانگونه که در پاراگراف های قبل نیز بیان کردیم، وزن ورق گالوانیزه مشخص کننده کیفیت ورق تولیدی است. نسبت وزن ورق گالوانیزه به کیفیت همواره مقدار ثابتی است و از این موضوع می توان برای سنجش اصالت محصولات تولیدی توسط یک شرکت استفاده کرد.

محاسبه وزن ورق گالوانیزه 

وزن و قیمت ورق گالوانیزه

محاسبه وزن ورق گالوانیزه کار پیچیده ای نیست. تنها کافی است تا طول، عرض و چگالی ورق گالوانیزه را داشته باشید. چگالی ورق های گالوانیزه معمولا 7.86 گرم بر سانتی متر مکعب است. با ضرب این سه پارامتر در همدیگر، وزن ورق گالوانیزه به دست می آید. دقت نمایید که در این محاسبه، مقادیر باید بر حسب سانتی متر باشند.

وزن ورق گالوانیزه در واقع مجموع وزن ورق فولادی و پوشش فلز روی (Zn) است. از آنجایی که چگالی فلز روی 7.14 و فلز فولاد 7.86 گرم بر سانتی متر مکعب است، از اختلاف ناچیز بین دو چگالی صرف نظر کرده و چگالی مجموع 7.86 در نظر گرفته می شود.

با ضرب کردن طول، عرض و چگالی یک ورق گالوانیزه، می توان وزن آن را به دست آورد. چگالی ورق گالوانیزه همواره برابر با 7.86 است.

 

وزن ورق گالوانیزه با توجه به ابعاد

در صنعت، ورق های گالوانیزه متنوعی داریم. دو نمونه پر استفاده از ورق های گالوانیزه، ذوزنقه ای و کرکره ای می باشند. تفاوت این دو نوع ورق با ورق گالوانیزه معمولی تنها در ابعاد آنها است. برای محاسبه وزن این نوع ورق ها نیز می توان ابعاد آنها را در چگالی 7.86 ضرب کرد.

تنها تفاوت ورق های کرکره ای و ذوزنقه ای با ورق های معمولی در قیمت آنها است. ورق های کرکره ای و ذوزنقه ای به دلیل ابعاد زیاد نیاز به برش و خم کاری بیشتری دارند و به همین دلیل هزینه خرید آنها بالاتر است.

 

سخن پایانی

ورق های گالوانیزه یکی از پرکاربرد ترین ورق های موجود در صنایع هستند. این ورق ها به دلیل مقاومت بالایی که در برابر زنگ زدگی دارند، در مکان های مرطوب بیشتر استفاده می شوند. علت مقاومت در برابر رطوبت، استفاده از فلز روی (Zn) در سطح این ورق ها است. هرچه قطر فلز روی در این ورق ها بیشتر باشد، مقاومت در برابر زنگ زدگی نیز بیشتر است.

ورق های گالوانیزه توسط فرآیند های مختلفی تولید می شوند. حاصل برخی از این فرآیند ها ورق های معمولی بوده و حاصل برخی دیگر، ورق هایی با کیفیت بسیار بالا می باشد. از ورق های گالوانیزه معمولی در تولید کابینت آشپزخانه و کانال کولر استفاده میشود و ورق های گالوانیزه با کیفیت بالا در صنایع حساسی مانند ساخت خودرو مورد استفاده قرار میگیرند.

0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *