تاریخچه ورق رنگی در ایران و ویژگی های مختلف ورق رنگی
در این پست به تاریخچه ورق رنگی در ایران ویژگی های مختلف ورق رنگی خواهیم پرداخت :
تاریخچه ورق رنگی
ورق رنگی، ورق فلزی است که با فرایند گالوانیزاسیون و سپس رنگ آمیزی در مقابل خوردگی و زنگ زدگی مقاوم شده و قابل استفاده در صنایع مختلف است. در ایران، برای اولین بار ورق رنگی در شرکت فولاد مبارکه اصفهان با هدف استفاده در لوازم خانگی، ساخته شد. به این ورق های رنگی high gloss گفته می شود و در لوازم خانگی از جمله یخچال و ماشین لباسشویی کاربرد دارد. اولین بار برای پروژه ورق های رنگی برای لوازم خانگی، از فولاد نرم استفاده شد که باعث انعطاف پذیری بالای این ورق ها می شد و فرم دهی به آنها در کارخانه لوازم خانگی راحت تر بود. با تولید این ورق های رنگی در کارخانه مذکور، در آبان ماه 1397 محموله ورق های رنگی تولید شده به کارخانه نیکسان صنعت جهت تولید لوازم خانگی، ارائه شد.
بعد از شرکت فولاد مبارکه اصفهان، شرکت های دیگری از جمله هفت الماس قزوین نیز اقدام به ساخت ورق های رنگی کردند. امروزه بیشتر ورق های رنگی مورد نیاز در صنایع مختلف در کارخانجات داخلی تامین می شود و تنها میزان محدودی از ورق مورد نیاز در ضخامت های پایین که امکان تولید آنها در کارخانجات داخلی وجود ندارد از کشورهای خارجی وارد می شوند.
مراحل مختلف گالوانیزاسیون ورق های فلزی
از آنجا که ورق رنگی ابتدا تحت فرایند گالوانیزاسیون قرار می گیرد، در ادامه، در مورد گالوانیزه کردن این ورق ها و سپس در مورد رنگ آمیزی آنها بحث شده است. مراحل گالوانیزاسیون ورق های رنگی به صورت زیر است:
- سطح ورق ها را پولیش می کنند برای اینکه چربی ها، ناخالصی ها و گرد و غبار موجود در سطح ورق های فلزی از بین بروند.
- بعد از حذف ناخالصی ها از سطح ورق ها، با استفاده از غلتک هایی سطح آنها برس کاری می شود که اگر ایرادی بر روی سطح آنها باشد از بین برود.
- ورق ها برای خشک کردن و پاک سازی فرستاده می شوند. طی این مرحله، پوسته ها و زدگی های سطح ورقه ها با استفاده از سمباده کشی از بین رفته و سطح آنها صیقل داده می شود.
- در این مرحله، سطح ورق ها با استفاده از مواد اسیدی شسته می شود و سپس برای مقاوم شدن در مقابل اکسیداسیون و خوردگی، سطح آنها با پرایمرهای اپوکسی پوشانده می شود.
- برای افزایش چسبندگی رنگ به سطح ورق ها، روی سطح آنها مواد شیمیایی پاشیده می شود. سپس ورق ها خشک شده و رطوبت آنها گرفته می شود.
- اولین مرحله رنگ آمیزی ورق ها انجام می شود و بعد از چهار ساعت، لایه دوم رنگ روی ورق ها پاشیده می شود. البته نباید بیش از سه لایه رنگ بر روی سطح ورق ها پاشیده شود.
- در آخرین مرحله، ورق ها برای بازبینی از نظر رنگ، ضخامت، وزن و کیفیت رنگ فرستاده می شوند. ارزیابی ورق ها با توجه به DIN EN ISO 2360 انجام می گیرد.

تاریخچه ورق رنگی
رنگ آمیزی ورق رنگی
رنگ آمیزی ورق گالوانیزه برای ایجاد ورق رنگی به این صورت انجام می گیرد که ابتدا نوعی رنگ پایه روی سطح بالا و پایین ورق ها پاشیده شده و سپس وارد کوره پخت می شوند. سپس از کوره خارج شده و به آنها زمانی داده می شود که سرد شوند. پس از سرد شدن ورق ها، رنگ نهایی بر روی آنها پاشیده می شود. برای رنگ نهایی می توان از جنس های متفاوتی از جمله پلی استر، اپوکسی، پلی وینیل کلراید و یا پلی اورتان استفاده کرد. پس از رنگ آمیزی مرحله دوم، مجددا ورق ها به کوره پخت، منتقل می شوند. این ورق ها در پانزده رنگ در بازار موجود هستند که از جمله این رنگ ها می توان به رنگ های قرمز ، آبی ، سفید ، قهوه ای ، قهوه ای سوخته ، سبز ، نقره ای ، بنفش ، صورتی ، زرد ، جگری و کرمی اشاره کرد.
رنگ آمیزی ورق رنگی دارای مزایای بسیاری است که آن را برای استفاده در صنایع مختلف، مناسب کرده است. می توان از مزایای رنگ آمیزی این ورق ها به موارد زیر اشاره کرد:
- با رنگ آمیزی این ورق ها، بر زیبایی ظاهری آنها افزوده شده و به منظور زیبایی و تزیین در کاربردهای مختلف استفاده می شوند.
- با رنگ آمیزی این ورق ها، سطح مقاومت ورق ها افزایش یافته و در مقابل دما، رطوبت و اشعه خورشید محافظت می شوند.
کاربردهای ورق رنگی
ورق رنگی در تاریخچه ورق رنگی خود همه مصارفی که بایستی در مقابل خوردگی و اکسیداسیون مقاوم باشند، کاربرد دارد. از کاربردهای ورق رنگی می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- لوازم خانگی: این ورق ها در وسایلی مانند بدنه یخچال یا ماشین لباسشویی استفاده می شود. در تولید وسایل خانگی، علاوه بر مقاومت در مقابل خوردگی، زیبایی نیز از اهمیت بالایی برخوردار است. بنابراین هدف از استفاده از ورق رنگی در لوازم خانگی هم زیبایی و هم مقاومت است.
- صنعت ساختمان سازی: از ورق رنگی در تولید سقف های شیروانی و انواع مختلف کرکره و زیباسازی بخش های مختلف ساختمان از جمله نمای بیرون یا درونی، استفاده می شود. در سقف سوله ها و ورزشگاه ها نیز از این ورق ها استفاده می شود.
- صنایع فلزی: از ورق رنگی در ساخت وسایلی از جمله کابینت ها، تجهیزات اداری، پارتیشن ها و بدنه کامپیوتر نیز استفاده می شود.
صنعت حمل و نقل: در ساخت کانتینرها و سردخانه ها و کاروان های ثابت و متحرک نیز از ورق های رنگی استفاده می شود.
طرح های ورق رنگی
ورق های رنگی در طرح های مختلف برای کاربردهای متفاوت ارائه می شوند. از جمله طرح های این ورق ها می توان موارد زیر را نام برد:
طرح کرکره ای یا سینوسی:
در دو طرح کرکره ای درشت و کرکره ای ریز موجود است و برای لوازم خانگی، خودرو و ساختمان استفاده می شود.
طرح ذوزنقه:
در اجرای سقف ها استفاده می شوند و در ضخامت های مختلفی موجود هستند. بسته به ضخامت آنها، قیمتشان نیز متفاوت است.
طرح شادولاین:
این طرح مشابه ذوزنقه است و در پوشش سقف و دیوار سوله ها، ساختمان و دیواره سردخانه ها استفاده می شود.
سفال:
این طرح به دلیل وزن سبک و استحکام بالا، در سقف آلاچیق، شیروانی و سقف شیب دار استفاده می شود.
قطر و ضخامت ورق رنگی
ورق های رنگی در ضخامت های پایین تولید می شوند.. کم ترین ضخامت این ورق ها 0.18 میلیمتر است. ضخامت های بیشتر این ورق ها شامل 0.22 میلیمتر، 0.3 میلیمتر، 0.4 میلیمتر، 0.5 میلیمتر، 0.6 میلیمتر و 0.7 میلیمتر هستند.
ورق های گالوانیزه رنگی به صورت رول عرضه می شوند که اندازه های استاندارد آنها 100 در 125 سانتی متر است. البته ابعاد مختلف به سفارش مشتریان نیز قابل برش هستند. همچنین ضخامت پوشش رنگی این ورق ها در بخش رویی 20 تا 25 میکرون و در بخش پشتی 7 تا 15 میکرون است.
رول های ورق رنگی
قیمت ورق رنگی
قیمت این ورق ها با توجه به ضخامت و ابعاد آنها و همچنین با توجه به نوسانات قیمت آهن در بازار، متفاوت است. لیست قیمت های ورق های رنگی را در وب سایت ایران فرمینگ اینجا کلیک کنید می توان مشاهده کرد
مزایای استفاده از ورق های رنگی
استفاده از ورق های رنگی در کاربردهای مختلف، مزایایی دارد که مهمترین آن مزایا در ادامه آورده شده اند:
- این ورق ها در مقابل گرما، سرما و رطوبت از مقاومت بالایی برخوردارند. روی آنها لایه نازکی از اکسید آلومینیوم قرار دارد و مانع زنگ زدگی آنها می شود.
- این ورق ها نسبت به سایر انواع ورق ها دارای وزن کم تری هستند بنابراین نصب آنها سریعتر و راحت تر است.
- دارای مرغوبیت و کیفیت بالایی هستند.
- نسبت به محصولات مشابه زیباترند و قیمت مناسب تری دارند.
تولید کنندگان ورق رنگی
انواع ورق رنگی موجود در بازار هم تولید داخل هستند و هم از کشورهای خارجی می شوند. در ضخامت های پایین ورق رنگی، امکان انحراف و چروک شدن در غلتک های لاستیکی وجود دارد. چنین ورق هایی با ضخامت پایین، نیازمند تکنولوژی پیشرفته هستند که در کشورمان ایران وجود ندارد. بنابراین به ناچار از کشورهای خارجی وارد می شود. انواع ورق رنگی وارداتی از کشورهایی همچون چین، امارات متحده عربی، هند و اوکراین وارد کشورمان می شوند. به علاوه چندین کارخانه تولید این ورق ها در کشورمان نیز وجود دارند. کارخانه های تولید ورق رنگی در ایران شامل موارد زیر هستند:
- فولاد مبارکه اصفهان: این کارخانه، اولین تولید کننده ورق رنگی در ایران است که بیش از 30 سال سابقه فعالیت در تولید انواع ورق های فولادی دارد.
- کارخانه هفت الماس قزوین: این کارخانه در سال 1375 با هدف ساخت انواع ورق های فولادی، رنگی، نورد سرد و استیل تاسیس شد. ورق رنگی تولید این کارخانه از محصولات شناخته شده در کشورمان است.
- فولاد بهمن قائمشهر: این کارخانه در سال 1390 احداث شد که سالانه حدود 120 هزار تن محصولات فولادی تولید می کند.
- کارخانجات نورد و لوله سمنان: این کارخانه از سال 1372 برای تولید انواع لوله احداث شد و در ادامه در سال 1385 تولید ورق گالوانیزه و ورق رنگی را نیز آغاز کرده است.
جمع بندی
در این مطلب، به طور مفصل در مورد ورق رنگی، تاریخچه ورق رنگی، نحوه تولید آن، انواع مختلف آن، کاربردهای آن در صنایع مختلف، اندازه های مختلف آن، مزایای این ورق ها و کارخانجات تولید کننده این ورق ها در ایران شرح داده شد.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.