لوازم خانگی را با چه نوع فلزاتی می سازند؟
لوازم خانگی را با چه نوع فلزاتی می سازند؟ در دهه های اخیر سبک زندگی مدرن شهری در در کشورهای مختلف دنیا از جمله کشور عزیزمان ایران رواج پیدا کرده و این سبک زندگی ملزومات خاص خود را نیز به خانه ها وارد کرده است.
یکی از این اصلی ترین این موارد، ورود لوازم خانگی مدرن به زندگی خانواده ها بوده که صد البته در بسیاری موارد راحت تر و سریع تر شدن کارها در داخل منزل کمک شایانی کرده است. با یک محاسبه سرانگشتی می توان نقش غیرقابل انکار فلزات آهنی و غیر آهنی را در تولید این وسایل و لوازم خانگی مدرن به خوبی مشاهده نمود.
این فلزات که اغلب به صورت انواع ورق های فولادی مانند ( ورق گالوانیزه ، ورق رنگی و…) در صنایع به صورت خام تولید می شوند اشکال و استفاده های گوناگونی نیز دارند.
در این مطلب با اشاره به کاربرد فلزات مختلف در تولید لوازم خانگی گوناگون به این سوال پاسخ می دهیم که بیشتر لوازم خانگی را با چه نوع فلزاتی می سازند؟
از نظر اقتصادی نیز رونق بازار تولید لوازم خانگی می تواند به بهبود شرایط بازار کار و رشد صنعت کشورها بیانجامد. همانطور که ذکر شد صنایع بسیار گسترده ای در تولید لوازم خانگی دخیل هستند و از صنایع فلزی که تولید کننده مواد اولیه اکثر این لوازم هستند تا صنایع بسته بندی را شامل می شود.
به این دلیل در صورت توجه به تولید لوازم خانگی در داخل کشور می توان اشتغال زایی فراوانی در کشورر ایجاد کرد. خوشبختانه در سال های اخیر با توجهی که به تولیدات داخلی در زمینه لوازم خانگی صورت گرفته است و همچنین بالا رفتن قیمت ارز و در نتیجه آن گرانی فزاینده کالاهای خارجی، بازار تولیدات داخلی در این زمینه از رونق بیشتری برخوردار شده اند.
علت استفاده از فلزات در تولید لوازم خانگی
طبیعتاً به علت خواص و ویژگی های فلزات و قابلیت هایی آنان به ویژه داشتن استحکام، استقامت در برابر ضربه، رنگ و جلا، خاصیت چکش خوار بودن، ویژگی مفتولی شدن، قابلیت تورق، قابلیت ذوب و استفاده مجدد، استقامت در برابر فشار و مقاومت در برابر عوامل مخرب جوی مانند دما، برودت و رطوبت زیاد، استفاده از آن ها در صنایع مختلف به ویژه صنایع تولید لوازم خانگی بسیار افزایش پیدا کرده است.
فلزات را در طبقه بندی معمول به دو دسته کلی آهنی و غیر آهنی تقسیم بندی می کنند. حدود ۹۰ درصد از تولیدات و قطعات ماشین آلات در صنایع، از آهن و آلیاژهای آن مانند چدن و انواع فولاد که اصلی ترین فلزات آهنی به شمار می روند، ساخته می شود.
فولاد که پرکاربردترین آلیاژ ساخته شده از آهن است از ترکیب آهن خالص با کربن، نیکل، کروم و کبالت تهیه می شود که البته انواعی خاص از آن به ویژه فولادهای گالوانیزه کاربرد بسیار بیشتری در صنایع مختلف دارند. چدن دیگر آلیاژ مهم آهن نیز از ترکیب آهن خالص با کربن و سیلیسیم تهیه می شود.
دسته دوم که فلزات غیر آهنی یا فلزات رنگین می باشند، تقریبا هر فلزی به جز آهن و ترکیبات آن را شامل می شوند. معروف ترین آن ها که در تولید بسیاری از لوازم خانگی و همچنین در سایر صنایع مورد استفاده قرار می گیرند عبارتند از: مس، آلومینیوم، روی، برنج، برنز، نیکل، قلع و سرب. هر یک از این فلزات ویژگی های خاصی دارند که آن ها را برای استفاده در صنایعی خاص مناسب می نماید.
کدام وسایل خانگی از فلزات ساخته می شوند؟
اصلی ترین انواع لوازم خانگی که در آنها از فلزات به طور گسترده استفاده می شود، عبارتند از: گروه وسایل صوتی و تصویری، گروه وسایل آشپزخانه، یخچال و فریزرها، گروه وسایل شستشو و نظافت، گروه وسایل پخت و پز، گروه وسایل سرمایشی و گرمایشی، گروه وسایل غذا ساز و گروه وسایل نوشیدنی ساز. در تولید هر یک از انواع لوازم خانگی از فلزاتی خاص استفاده می شود که در این بخش به تفکیک به آنها اشاره می نماییم:
کاربرد فولاد ضد زنگ استنلس استیل در تولید لوازم خانگی
یکی از مهم ترین و پرکاربردترین آلیاژهای فولاد که مقاومت بسیار بالایی در برابر خوردگی و زنگ زدگی دارد، به فولاد ضد زنگ یا استنلس استیل معروف است و در صنایع مختلفی از جمله صنایع تولید لوازم خانگی کاربردهای فراوانی دارد.
البته فولادهای ضدزنگ، خود انواع مختلفی دارند که انواع آنها به بیش از ۱۵۰ سری می رسد که هر یک خواص مختلفی را داشته و بر اساس ویژگی هایی که دارند در تولید لوازم خانگی مختلف به کار می روند.
فولادهای ضد زنگ دارای گرید های مختلفی بوده و به ویژه برای خرید وسایل آشپزی باید با تفاوت های گریدهای مختلف فولاد ضد زنگ آشنایی داشت.
فولاد ضد زنگ سری ۲۰۰
کیفیت این نوع فولاد ضد زنگ در مقایسه با سایر انواع آن پایین تر بوده و مقاومت کمتری در برابر خوردگی نیز دارد و به همین نسبت قیمت آن نیز از سایر انواع فولاد ضد زنگ پایین تر است. همین مناسب بودن قیمت باعث شده در آشپزخانه های تجاری و به ویژه برای نگهداری مواد غذایی کاربرد زیادی داشته باشد.
فولاد ضد زنگ سری ۳۰۴
این نوع فولاد ضد زنگ به علت میزان بالای کروم و نیکل که در تولید آن به کار رفته، مقاومت بالایی در برابر زنگ زدگی و خوردگی دارد و از سطحی درخشان برخوردار است. به همین علت این نوع فولاد، رایج ترین نوع فولاد ضد زنگ مورد استفاده در آشپزخانه و تولید وسایل آشپزخانه به حساب می آید.
فولاد ضد زنگ سری ۳۱۶
این نوع فولاد ضد زنگ از مقاومت بسیار بالا در برابر خوردگی برخوردار است و به همین جهت از آن در تولید وسایل آشپزخانه با کیفیت بالا، تجهیزات آشپزخانه مرغوب و لوازم خانگی استفاده می شود. همچنین به علت داشتن ویژگی هایی خاص، استفاده از آن در تولید تجهیزات و مبلمان فضای باز نیز بسیار مرسوم است.
فولاد ضد زنگ سری ۴۳۰
میزان نیکل به کار رفته در فولاد ضد زنگ سری ۴۳۰ کمتر از فولاد های سری ۳۰۰ است و به همین علت در برابر خوردگی مقاومت چندانی ندارد. این نوع فولاد مغناطیسی بیشتر در تولید میزهای آماده درب های لوازم خانگی و وسایل آشپزخانه و همچنین ظروف تخت با کیفیت های متوسط مورد استفاده قرار می گیرد.
فولاد ضدزنگ سری ۴۴۰
این نوع فولاد ضد زنگ را می توان یکی از مقاوم ترین فولادهای مرسوم برای استفاده در آشپزخانه به حساب آورد. محصولاتی که با استفاده از آن تولید می شوند، مقاومت فوق العاده زیادی در برابر پارگی، ساییدگی و خوردگی از خود نشان می دهد و به همین جهت در تولید دستگیره درب فر، و کارد، چنگال و چاقو های آشپزخانه با کیفیت بسیار بالا از این نوع فولاد ضد زنگ استفاده می شود
این مقاله را نیز حتما بخوانید: چرا ورق گالوانیزه شوره می زند؟
فولادهای ضدزنگ دیگری نیز در تولید وسایل آشپز خانه و لوازم خانگی مورد استفاده قرار می گیرند که البته موارد استفاده آن ها محدود تر است. به عنوان مثال فولاد ضد زنگ سری ۸.۱۸ برای ساخت دکوراسیون و طراحی داخلی ساختمان و همچنین وسایل تخت خواب مورد استفاده قرار می گیرد.
همچنین فولاد ضد زنگ سری ۰.۱۸ در تولید سطل زباله و ماشین های ظرفشویی نقاله کاربرد دارد. از فولاد ضد زنگ سری ۰.۱۳ نیز در تولید انواع چاقو استفاده می شود.
کاربرد آلومینیوم در تولید لوازم خانگی
دومین فلز پرکاربرد پس از آهن در صنایع تولید لوازم خانگی و به طور کلی در صنایع مختلف، آلومینیوم می باشد. به علل مختلف از جمله قابلیت بازیافت و ذخیره سازی انرژی بالا، مصرف آلومینیوم در صنایع مختلف روند فزاینده ای داشته و پیش بینی می شود این روند با همین شیب رو به رشد ادامه داشته باشد.
منابع آلومینیوم نیز بسیار فراوان است و این عنصر پس از اکسیژن و سیلیسیم سومین عنصر دارای فراوانی بالا در پوسته زمین به شمار می رود. از این رو محدودیتی برای استفاده از آن نیز وجود ندارد.
در سال ۱۳۵۱ کشور ایران با تاسیس کارخانه آلومینیوم اراک به جمع تولیدکنندگان شمش آلومینیوم پیوست و پس از آن کارخانجات دیگری نیز از جمله آلومینیوم المهدی وارد این صنعت شدند. آلیاژهای آلومینیوم در تولید لوازم خانگی کاربرد فراوان دارند و به طور ویژه از آنها در تولید یخچال، ماشین لباسشویی، ماشین ظرفشویی و تلویزیون استفاده فراوانی می شود.
خوشبختانه امکان طراحی انواع مقاطع پروفیل های اکستروژن آلومینیومی که کاربرد فراوانی در تولید تلویزیون دارند در صنایع کشور ما نیز فراهم شده است.
کاربرد مس در تولید لوازم خانگی
مس به علت اینکه از ترکیبات آهنی ایجاد شده و پایه آن بر مبنای آهن است برای تولید ظروف بسیار مناسب می باشد. از گذشته های دور استفاده از ظروف مسی در کشورمان ایران رواج بالایی داشته است. ظروف مسی بسیار بادوام بوده و در برابر محرک های محیطی از مقاومت بالایی برخوردارند.
همچنین تحقیقات علمی اثبات کرده که استفاده از ظروف مسی در آشپزخانه می تواند تاثیرات مثبتی در سلامت انسان ها داشته باشد. علاوه بر این ظروف مسی به عنوان دکور نیز در خانه ها جای خود را باز کرده اند و بسیاری از گردشگران، ظروف صنایع دستی مسی را به عنوان سوغات کشور ما تهیه کرده و با خود به کشورشان می برند.
کاربرد برنز در تولید لوازم خانگی
برنز آلیاژی از مس و قلع بوده و از هر دو فلز مس و قلع سخت تر است. به علت این که حداقل ۶۷ درصد برنز از مس تشکیل می شود، خواص مناسبی برای تولید چاقو داشته و در چاقو سازی مورد استفاده قرار می گرفته است. اما در دنیای مدرن استفاده ابتدایی از برنز را در تولید کاسه به منظور استفاده در کلیساها و به کشور انگلیس نسبت می دهند.
این مقاله را نیز حتما بخوانید: رول فرمینگ چیست؟
به مرور کاربرد این فلز بیشتر شده و در منازل استفاده از بشقاب، فنجان، و لوازم خانگی تولید شده از آن رواج پیدا کردند. در دوره ای استفاده از ظروف نقره ای نماد ثروتمندان بود و طبقه متوسط جامعه نیز از ظروف برنزی استفاده می کردند. امروزه علاوه بر ظروف پذیرایی در تولید وسایل تزیینی و لوستر نیز از برنز استفاده می شود.
کاربرد روی در تولید لوازم خانگی
پس از آهن، آلومینیوم و مس، فلز روی چهارمین فلز پر مصرف در صنایع به حساب می آید. در تولید آهن و فولاد گالوانیزه مکانیزم کار بدین صورت است که یک لایه از فلز روی را بر روی سطح فلز پایه که آهن یا فولاد می باشد، قرار می دهند و بدین ترتیب مقاومت بالایی برای فلز پایه ایجاد می کنند و این اصلی ترین کاربرد فلز روی در صنعت به شمار می رود.
علاوه بر این روی به صورت آلیاژ در صنایع لوازم خانگی نیز مورد استفاده قرار می گیرد که یکی از از پرکاربردترین آلیاژهای آن برنج می باشد. برنج از ترکیب روی و مس ایجاد می شود و در تولید قطعات الکترونیکی، وسایل خانگی به ویژه وسایل مورد استفاده در آشپزخانه و همچنین صنعت خودروسازی کاربردهای فراوانی دارد.
کاربرد کروم و نیکل در تولید لوازم خانگی
به طور معمول استفاده از نیکل و کروم در صنایع لوازم خانگی به صورت آبکاری و روکش بوده و با هدف ایجاد مقاومت در برابر خوردگی و همچنین ایجاد ظاهر تزیینی زیبا صورت می گیرد. سطوحی که روکش نیکل روی آنها قرار می گیرد از نظر ظاهری به شدت به فولاد ضد زنگ شباهت دارند .
هر چند که سطوح آبکاری شده و پوشش داده شده توسط نیکل و کروم هر دو در برابر خوردگی مقاومت بالایی دارند، اما سطوح روکش شده با کروم دارای استحکام بیشتری می باشد. به همین جهت در برخی صنایع که حفظ ظاهر نمای محصولات دارای اهمیت بیشتری هستند با وجود گرانتر بودن کروم نسبت به نیکل، استفاده از آن دارای ترجیح می باشد.
پیشنهاد میکنیم که پس از آشناییبا فلزات و اینکه لوازم خانگی را با چه نوع فلزاتی می سازند؟ برای آشنایی بیشتر درباره قيمت انواع ورق فلزی ابتدا از مشاوران و کارشناسان ایران فرمینگ کمک بخواهید. به همین منظور میتوانید وارد صفحه اینستاگرام ایران فرمینگ شده و یا با شماره تلفنهای شرکت تماس بگیرید. همچنین شما میتوانید به راحتی از طریق صفحه محاسبه وزن ورق وزن انواع ورق های فلزی را به راحتی محاسبه کنید.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.