ورق کربنی چیست ؟

ورق کربنی چیست ؟ و چه کاربرد هایی دارد؟ در این مقاله که در وب سایت ایران فرمینگ نوشته شده است به توضیح این محصول فولادی می پردازیم:

کاربردهای فلزات ویژه فولاد در کلیه شان زندگی انسانی به خوبی لمس میشود و نمی توان هیچ خانه یا زندگی را بدون استفاده از از فلزاتی چون فولاد تصور نمود.

به طور کلی امروزه اکثر محصولات صنعتی با استفاده از انواع مختلفی است فولاد و سایر فلزات تولید می شوند هر یک از انواع فلزات کاربرد خاصی در در صنعت دارا هستند و این کاربرد بر اساس خواص فیزیکی و شیمیایی آن تعیین می گردد به عنوان مثال خود فولاد که انواع مختلفی دارد طیف وسیعی از کاربردها را در صنایع مختلف دارا است و در هر کاربردی نوع خاصی از آن مناسب تر می باشد.

یکی از از انواع فولاد که در صنایع کاربرد بسیار وسیعی دارد  به ورق کربنی معروف است که در ادامه مطلب ورق کربنی چیست ؟ به معرفی آن می پردازیم.

 

خواص فولادهای ساده کربنی

در حقیقت فولادهای کربنی فولادهایی هستند که عنصر اصلی آلیاژی آنان کربن است و سایر عناصر از جمله سیلیسیم، آلومینیوم و منگنز، فقط برای اهدافی چون تلقیح و اکسیژن زدایی به حد کم به آنها اضافه می گردد.

میزان کربن به کار رفته در آلیاژ فولاد تعیین کننده اصلی میزان سختی و استحکام آن است و این میزان می تواند از چند صدم درصد تا حدود 2 درصد متغیر باشد. هر چه درصد کربن به کار رفته در تولید فولاد بالاتر باشد، میزان پرلیت در ساختار میکروسکوپی آن بالا می رود، به طوری که وقتی درصد کربن به 0.8 درصد برسد دیگر ساختار فولاد شکل گرفته به طور کلی پرلیتی می گردد.

کربن به کار رفته در تولید فولاد، در قابل آبکاری بودن آن موثر است. به طور دقیق تر می توان گفت اگر کربن به کار رفته در فولاد، از 0.2 درصد کمتر باشد، فولاد به دست آمده قابلیت آبکاری ندارد. با افزایش درصد کربن به کار رفته تا حدود 1.2 درصد، سختی فولاد پس از آبکاری با سرعت بالایی افزایش می یابد. اما اگر میزان کربن از 1.2 درصد بالاتر رود، دیگر تاثیری در سختی فولاد نخواهد داشت و فولاد سخت تری به دست نخواهد آمد و حتی فولاد قابلیت چکش خواری خود را از دست می دهد.

 

کاربردهای انواع فولاد کربنی

طیف کاربردهای فولاد کربنی در صنایع مختلف بسیار وسیع است. این نوع از فولاد ها اغلب به حالت نرمالیزه یا آنیل در صنعت مورد ‌برداری قرار می ‌گیرند، اما در مواردی معدود در حالت سخت کاری نیز به کار می رود. برای اینکه متوجه شوید که ورق کربنی چیست ؟ و چه کاربرد هایی دارد بعضی کاربرد های آن را در زیر مثال میزنیم.

فولادهای ساده کم کربن، در بسیاری از تولیدات صنعتی و مهندسی، ساخت کشتی ها و راه آهن، ماشین آلات و دستگاه های نورد به کار می روند. در مواردی که سایش در حد متوسط برای فولاد متصور باشد نیز فولادهای کم کربن به کار می روند.

در مواردی که به سختی سطحی نیاز است به دلیل ایجاد گرادیان غلظتی فولادهای کم کربن گزینه های مناسبی به شمار می رود. از طرف دیگر فولادهایی که به فولادهای کم کربن شناخته می ‌شوند خواص قابل توجهی در زمینه هدایت مغناطیسی دارند و به همین جهت بیشتر در صنعت برق مورد مصرف قرار می گیرند.

اما فولادهای پر کربن که طبیعتا دارای خاصیت سختی و استحکام بالاتری هستند موارد کاربرد کاملا متفاوتی دارند. در مواردی مانند ساخت ابزار آلات ماشین های صنعتی، قطعاتی که باید مقاومت خوبی برابر سایش داشته باشند، و ساخت غلطک ها بنا بر نیازی که به مقاومت و سختی بالاتر وجود دارد، فولادهای یاده پر کربن گزینه مناسبی هستند.

ورق کربنی-ایران فرمینگ

متداول ترین انواع فولاد کربنی موجود در بازار

 

۱٫۱۵۲۵ – C80W1 فولاد ابزار کربنی : Carbon Tool Steel

این نوع فولاد کربنی دارای سختی پذیری کم یا سختی سطحی و پوسته ای، و قابلیت ماشین کاری خیلی خوب، مقاومت سایشی پائین، چقرمگی و همچنین دارای اعوجاج زیاد در حین عملیات حرارتی می باشد و برای تولید ابزار های ضربه ای در حالت سخت، سنبه های دستی برش ورق و … کاربرد دارند.

 

۱٫۱۵۴۵ – C105W1 فولاد ابزار کربنی   Carbon Tool Steels:

این نوع از فولاد کربنی، دارای سختی پذیری کم و پوسته ای بوده، اما سختی سطح بیشتری نسبت به فولاد 1.1525 دارد. مقاومت سایشی این نوع فولاد کربنی، متوسط رو به پائین می باشد. اعوجاج زیاد و چقرمگی و قابلیت ماشین کاری خیلی خوب از دیگر ویژگی های این نوع فولاد به شمار می رود که آن را برای ساخت قالب بسیار مناسب می نماید.

 

۱٫۱۶۴۵ – C105W2 فولاد ابزار کربنی – Carbon Tool Steels :

این نوع از فولاد کربنی نیز دارای سختی پذیری کم و پوسته ای می باشد، اما سختی سطحی آن از به فولاد ۱٫۱۵۴۵ نیز بیشتر است. از دیگر ویژگی های این نوع فولاد کربنی می توان به مقاومت سایشی متوسط رو به پائین, اعوجاج زیاد و چقرمگی و قابلیت ماشین کاری بهتر نسبت به فولاد 1.1545 اشاره نمود.

 

۱٫۱۷۳۰ – C45W فولاد ابزار کربنی – Carbon Tool Steels :

از ویژگی های این نوع از فولاد کربنی می توان به چقرمگی و ماشین کاری بسیار عالی و در عین حال سختی پذیری کم یا پوسته ای البته با عمق سختی بیشتر نسبت به موارد قبلی ذکر شده اشاره نمود.

این نوع فولاد کربنی که برای ساخت ابزار دستی مثل چکش، درفش و … مناسب است، مقاومت سایشی پائین و اعوجاج زیادی نیز داراست.

 

۱٫۱۷۴۰ – C60W / SK6 فولاد ابزار کربنی  Carbon Tool Steels :

این نوع فولاد کربنی قابلیت ماشین کاری بسیار عالی دارد. سختی پذیری کم یا پوسته ای با عمق سختی بیشتر از موارد قبلی از دیگر ویژگی های این نوع فولاد کربنی است.

چقرمگی آن نیز  بسیار عالی بوده و مقاومت سایشی پائین و اعوجاج زیاد موجب شده این نوع فولاد برای ساخت ابزارهای الماسه و تنه فولادهای تندبر مناسب باشد.

 

۱٫۱۸۳۰ -C85W فولاد ابزار کربنی  Carbon Tool Steels:

این نوع فولاد کربنی نسبت به سایر انواع ذکر شده کمترین اعوجاج در هنگام عملیات حرارتی درا داراست.

سختی پذیری پایین یا پوسته ای  با عمق سختی بالا، به همراه چقرمگی و قابلیت ماشین کاری بسیار خوب  و همچنین مقاومت سایشی متوسط رو به پایین، این نوع فولاد کربنی را برای ساخت تنه گیرنده قطاع اره های دیسکی مناسب کرده است.

این مقاله را نیز حتما بخوانید : ورق آجدارپرسی چیست ؟

قیمت ورق های کربنی

ورق های کربنی هم به صورت وارداتی و تولید کارخانجات خارجی و هم تولید داخل در بازار موجود است. خوشبختانه کیفیت ورق های کربنی داخلی بسیار بالا بوده و به لحاظ قیمت نیز شرایط رقابتی مناسبی نسبت به تولیدات شرکت های خارجی چون فولاد بهلر دارند. فولاد مبارکه اصفهان، فولاد آلیاژی اصفهان، فولاد اسفراین، فولاد اکسین خوزستان، و فولاد آلیاژی ایران مطرح ترین شرکت های تولید ورق های کربنی داخلی به شمار می روند که محصولات کاملا متنوعی با درصد کربن مختلف دارند و با قیمت های متفاوت به بازار ارائه می نمایند.

قیمت ورق های کربنی تولید کارخانه های مختلف و کشورهای مختلف یکسان نیست و جهت کسب اطلاعات بیشتر در مورد قیمت روز انواع ورق فولادی از جمله ورق های کربنی با شماره های گروه ایران فرمینگ تماس حاصل فرموده و از صفحه اینستاگرام ایران فرمینگ دیدن فرمایید

شماره های تماس: 09121127787-09120414100

 

 

 

0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *