ورق گالوانیزه

ورق گالوانیزه چیست؟ مزایا و انواع روش تولید

ورق گالوانیزه از مهم‌ترین اختراعات بشر محسوب می‌شود. این محصول بدون اغراق جزء بهترین ورق های فولادی است، که در موارد بسیار زیادی کاربرد دارد. شاید بدون ورقهای گالوانیزه نتوان زندگی مدرن را تجربه نمود.

ورق گالوانیزه چیست؟

در فرایند تولید ورق گالوانیزه ورق های آهنی را در دمایی بسیار بیشتر از محیط، به فلز روی آغشته می کنند. در هنگام انجام این فرایند، هم دمای فلز روی و هم ورق آهن افزایش پیدا میکند. انجام عملیات تغییر دما بر روی فلز ها باعث می شود، تا تغییرات زیادی در خواص فیزیکی و مکانیکی آنها به وجود آید. در هنگام انجام روش گالوانیزاسیون گرم، مهمترین تغییر بر روی خواص فیزیکی این محصولات اتفاق می‌افتد. این کالاها به هنگام گالوانیزه شدن، ظاهری بسیار براق و درخشان پیدا می کنند.

البته که خواص مکانیکی این محصولات هم تغییر پیدا می‌کند. به هنگام افزایش دما، پیوند بر روی کریستال های آهن و فلز روی ایجاد می شود. هنگام انجام این فرآیند، عمق گالوانیزاسیون هم افزایش پیدا می‌کند.

تغییرات دما و همچنین گالوانیزه نمودن ورق ها باعث می شود، تا این کالاها در برابر زنگ زدگی مقاوم گردند. به هنگام خراش افتادن قسمت های متعدد آنها دچار زنگ زدگی نمی شود.

انواع ورق گالوانیزه از بهترین انتخاب ها برای ساختن تجهیزات فلزی هستند. وجود مزایای بسیار در ورق گالوانیزه مانند استحکام بالا، صرفه اقتصادی و همچنین قابلیت انعطاف پذیری عالی سبب استفاده زیاد این محصولات شده است. مقاومت بسیار زیاد این ورق ها در برابر خوردگی و همچنین ظاهر زیبای آنها باعث گردیده، تا قیمت ورق گالوانیزه توجیه اقتصادی را به همراه داشته باشد. امروزه تولیدکنندگان بسیاری در کشور، به تولید ورق های گالوانیزه مشغول هستند.

این تولیدکنندگان با دارا بودن خط تولید مجهز به دستگاههای پیشرفته، بهترین نوع از ورق های گالوانیزه را تولید می کنند. نمونه های گالوانیزه ایرانی از نظر کیفیت با انواع خارجی این محصولات هم برابری می‌کنند

از ورق گالوانیزه در تولید و ساخت وسایلی مانند: شیروانی منازل، کانال کولر، لوله آب، لوله های بخاری و هر مکانی که احتمال زنگ زدگی و خوردگی آهن در آن وجود دارد استفاده می شود. برای آلیاژهای آهنی که کربن آنها حدود 1.5 درصد  باشد و اکثرا با فلزات دیگر همراهند، اصطلاح فولاد (Steel) بکار برده می شود. خاصیت فولاد به میزان کربنی که در آن موجود است و عملیاتی که برای حرارات آن انجام می گیرد بستگی دارد.

ورق گالوانیزه به شکل فابریک و رول فرم در کارخانه ساخته می شود. ضخامت ورق گالوانیزه رول فرم در اندازه 0.18 تا 6 میلیمتر است. در عرض های 100 سانتی متری و 125 سانتی متری ساخته می شود.

ورق گالوانیزه فابریک نیز در دو اندازه فابریک 2000*1000 میلی متری و فابریک 2500*1250 میلی متری ساخته می شود.

وزن ورق گلوانیزه که به صورت رول می باشند به ضخامت رول، عرض رول و کارخانه سازنده آن بین 7 تا 5 تن است.

انواع ورق گالوانیزه

مزایای ورق گالوانیزه چیست؟

به طور کلی، یک ورق گالوانیزه دارای ارزش مقاوم در برابر خوردگی است. ورق گالوانیزه بسیار سخت و با عمر طولانی است و برای طیف وسیعی از کاربردها مناسب است.چندین بحث در مورد

فولاد گالوانیزه در مقابل فولاد ضد زنگ وجود داشته است. با این حال، هر دو ماده فلزی دارای مزایای منحصر به فرد خود هستند. مزایای ورق گالوانیزه به صورت زیر است:

  1. مستحکم و بادوام

در صنعت یکی از بادوام ترین و مستحکم ترین محافظ ها در برابر خوردگی پوشش ورق گالوانیزه می باشد. با روکش متوسط ​​روی 85 میکرون، می‌توانید از سازه فولادی خود به مدت زمان یک قرن محافظت کنید. این ضخامت پوشش همچنین عملکرد خوردگی مورد نیاز را در کاربردهای مختلف در جهان امروز برآورده می کند.

  1. پوشش قابل اعتماد

پوشش تشکیل شده روی فولاد منسجم و مشخص است. همه به لطف فرآیند گالوانیزه نسبتاً کنترل شده است. فولاد گالوانیزه به دلایل مختلفی قابل اطمینان ترین محافظت در برابر خوردگی را ارائه می دهد. اول، واکنش متالورژیکی طبیعی فرآیند را قابل تکرار می کند. بر خلاف پوشش های رنگ، پیوند ایجاد شده از طریق گالوانیزه کردن، بخشی از خود فولاد را تشکیل می دهد. پوشش گالوانیزه حاصل از فولاد برای مدت طولانی محافظت می کند.

  1. مقرون به صرفه

هنگام در نظر گرفتن هزینه واقعی حفاظت فولاد، برخی از عوامل در نظر گرفته می شود. دو عامل اصلی شامل هزینه اولیه و هزینه طول عمر حفاظت است. ورق گالوانیزه یک پوشش با کارایی بالا ارائه می دهد به طوری که برای مدت طولانی نیازی به رنگ آمیزی فولاد خود نخواهید داشت. در حالی که هزینه های گالوانیزه ثابت می ماند، ما شاهد افزایش هزینه های رنگ آمیزی در طول سال ها بوده ایم. هزینه اولیه با ورق فلز گالوانیزه اغلب کم است و فولاد بلافاصله پس از تحویل آماده استفاده است

ورق گالوانیزه رولی

 

نحوه تشخیص ورق گالوانیزه 

در هنگام خرید ورق گالوانیزه اکثر افراد با چالش هایی روبرو می شوند چون نمی توانند اورجینال بودن آن را تشخیص دهند. ورق گالوانیزه معمولا دارای سطوح صیقلی، شفاف و براق بسیار فوق العاده ای هستند. روشی دیگری که می توان ورق گالوانیزه را تشخیص داد لیز بودن سطح آن است.

ورق گالوانیزه در چه صنایعی مورد استفاده قرار می گیرد؟ 

پانل های ساندویچی

– خودرو و کارخانجات

– صنعت اتومبیل

– در ساخت سقف ها

– استفاده در مهندسی ساختمان و عمران

– صنعت حمل و نقل

– صنایع لوله و کاغذ

– صنعت کشاورزی

– بیلبوردهای تبلیغاتی

– ساخت بشکه ها و تانک های ذخیره

– تابلو های و علائم راهنمایی و رانندگی

– قفسه ها و کابینت ها

– بدنه کاروان ها

– در مکان هایی که نیاز به رنگ آمیزی باشد

– صنعت الکترونیک

– سیستم تصفیه هوا و خنک کننده ها

– کابل ها و کانال ها

– مصارف خانگی و…..

ورق گالوانیزه کارخانه

گالوانیزه گرم

گالوانیزه گرم به فرایندی گفته می شود که ضمن آن قطعاتی تولید شده پس ازشناور شدن در مواد مذاب روی یک پوشش از آلیاژ روی آهن یا پوشش روی خالص به پیوندهای فلزی به آهن متصل می شوند.

این فرآیند در حال حاضر به دو روش گالوانیزه تر و خشک انجام می گیرد. در گالوانیزه تر، در سطح مذاب مخلوط کلرید آمونیاکی روی پاشیده می شود. پس از مرحله آماده سازی، قطعات همزمان و مستقیما به فلاکس آغشته شده و به مذاب وارد می شوند. در گالوانیزه خشک، پس از مرحله آماده سازی، قطعات را درمحلول آمونیاکی روی قرار می دهند و پس از آغشته کردن، آن ها را برای خشک کردن در خشک کن قرار می دهند . در ادامه فرآیند آن ها را درون مذاب قرار می دهند. استفاده از پوشش گالوانیزه به سال 1724 برمی گردد. یک شیمیدان فرانسوی به نام Melouin برای اولین بار در آکادمی رویال فرانسه یک شیوه جدید پوشش مذاب روی بر روی آهن را توصیف کرد.

شیمیدان فرانسوی دیگر به اسم Sorel در سال 1836 پوشش مذاب روی را که Melouin توصیف کرده بود را ادامه داد. او برای این که آهن را توسط روی پوشش دهد در ابتدا در اسید سولفوریک آن را نه بار تمیز کرد. سپس با آغشته کردن آن بوسیله فلاکس کلرید آمونیوم در مخزن مذاب روی قرار داد و برای اولین بار قطعه فولادی گالوانیزه ساخته شد. گالوانیزه گرم موجب شده که طول عمر قطعات افزایش یابد. از این نظر که مقاومت آنها را در مقابل خوردگی الکتروشیمیایی و شیمیایی بالا می برد. این عوامل باعث شده در اکثر صنایع بخصوص در مکان هایی که در معرض خوردگی هستند صنعتگران به آن توجه خاصی داشته باشند.

 

روش های مختلف گالوانیزاسیون

  1. روش گالوانیزه سرد یا گالوانیزه الکتریکی؛ پوشش دهی در این شیوه به شکل الکترو شیمیایی انجام می شود. اکثرا از این شیوه برای گالوانیزه کردن قطعات فولادی در صنایع خاص استفاده می شود.
  2. روش گالوانیزه گرم؛ ورق های فولادی را در این روش در مخزن مذاب روی غوطه ور می کنند. فلز روی در مقابل خوردگی پوشش مقاومی ایجاد میکند، که به فلز پایه چسبندگی خود را در شرایط بسیار سخت عملیات شکل دهی حفظ خواهد کرد.

این عمل زمانی حائز اهمیت است که از خوردگی فولاد جلوگیری می کند. بخصوص هنگام پایین آمدن سطح مقطع فولاد در مواقعی که بیشتر در معرض خوردگی باشد. در دو سطح ورق هر چه میزان پوشش روی بیشتر باشد موجب بالا رفتن کوتینگ ورق می شود.

ضخامت پوشش ورق گالوانیزه به چه عواملی بستگی دارد؟ 

  1. قبل از گالوانیزه کردن عمل سرد کردن انجام شده باشد.
  2. چه زمانی ورق در مذاب روی فرو برده شود.
  3. شرایط سطحی ورق شامل چگونگی اسید شویی، بازشویی، پیشگرم و….
  4. خارج نمودن ورق با سرعت از مذاب روی.
  5. سرد کردن ورق با سرعت.

ورق گالوانیزه شده

فرآیند گالوانیزاسیون

  1. چربی گیری

چربی گیری اولین مرحله فرآیند تولید ورق گالوانیزه است. سطح قطعات در این مرحله از روغن، گریس، رنگ و هر نوع ترکیباتی باید پاک شود. بعضی از ترکیبات که باعث آلوده شدن سطح می شوند دراین مرحله پاک نمی شوند و در مرحله اسیدپاشی پاک خواهند شد.

  1. بارگذاری و تعلیق

وسایلی باید فراهم شود تا قطعات را بتوان در مرحله آماده سازی و غوطه ور کردن به صورت معلق جابجا کرد. قبل از آغاز مرحله آماده سازی حتما باید به این نکته توجه نمود، که از برخی آلودگی ها مانند گریس، روغن، رنگ و… از سطح قطعات پاک نمی شوند. منافذ و نحوه قرارگیری قطعات باید به شکلی باشد که مذاب روی و محلول های شستشو بتواند در تمام قسمت های قطعه در جریان باشد.

. اسید شویی

یکی دیگر از این مراحل فرآیند گالوانیزاسیون اسید شویی است که به خاطر برداشتن پوسته، رنگ و سایر اکسید های فلزی، قطعات را در حمام اسید کلریدریک غوطه ور می کنند. کاملا سطح فولاد می بایست از آلودگی زدوده شود که مذاب روی بتواند به صورت کامل نسبت به فولاد واکنش نشان دهد. ممکن است که زنگ زدگی های سنگین و عمیق به روش اسیدشویی به آسانی برطرف نشوند. به همین خاطر می توان از دیگر روش های مکانیکی برای تمیز کردن سطح قطعات قبل از اسید شویی استفاده نمود.

4.فلاکسین

قطعات ورق گالوانیزه پس از اسیدشویی در وان آب شسته خواهند شد. در انتهای مرحله آماده سازی قطعات را در حمام گرم کلرید آمونیاکی روی قرار می دهند و با آن آغشته خواهند شد.

امیدولرم ورق گالوانیزه چیست و پست های دیگر سایت ما برای شما مفید بوده باشد .

 

0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *