کاربرد رابیتس در ساختمان
در این مقاله سعی داریم نکات لازم در مورد کاربرد رابیتس در ساختمان را بیان کنیم پس با ما همراه باشید. محصول رابیتس که در اصطلاح عامیانه به راویز هم معروف است، یکی از انواع ورق فولادی است که در صنعت ساختمان بسیار پرکاربرد است. فرآیند دستگاه رابیتس پانچ و پرس ورق گالوانیزه است و به صورت توری عرضه می شود. فولاد گالوانیزه در شرایط مختلف استحکام بالایی دارد و به همین دلیل این محصول برای استفاده در صنعت ساختمان بسیار مناسب است.
کاربرد رابیتس در ساختمان
عمده مصرف و کاربرد رابیتس در ساختمان سازی است. ورق های رابیتس به دلیل طراحی فوق العاده ای که دارد، سطح چسبندگی مناسب و خوبی را تشکیل می دهند، به طوری که اغلب ملات ها از جمله ملات سیمان، ماسه و گچ به خوبی درگیر شده و به آن می چسبند. برخی از مهمترین کاربرد رابیتس که باید در مورد آنها بدانید عبارتند از:
1- کاربرد رابیتس در نما
کاربرد رابیتس (rabitz) در نما عمدتاً برای ایجاد سطوح محکم در نمای ساختمان، شکل دادن به طرح های مختلف، در نمای جلو و عقب استفاده می شود که باعث زیبایی کار و متمایز شدن طراحی نمای ساختمان می شود.
این مقاله را حتما بخوانید: با کاربرد ورق گالوانیزه بیشتر آشنا شویم
همچنین برای ایجاد درب های ورودی ساختمان ها و ایجاد طرح های مختلف معماری استفاده می شود. علاوه بر موارد گفته شده رابیتس به دلیل ساختاری که دارد از ایجاد فضای تو خالی و ترک در دیوار جلوگیری می کند، همچنین رابیتس قسمت های مختلف دیوار را به هم متصل می کند. با توجه به اینکه استفاده از نماهای کامپوزیت باعث ایجاد نماهای متفاوتی شده است، بهتر است از مصالحی مانند رابیتس برای صاف کردن سطوح استفاده شود. اگر از رابیتس به عنوان نما استفاده شود، سطح صاف و مناسبی به دست می آید.
2- کاربرد رابیتس در سقف کاذب
یکی دیگر از کاربرد رابیتس در ساختمان استفاده از آن در سقف کاذب است. همه ما می دانیم که نصب سقف کاذب در یک محیط جذابیت آن محیط را بسیار افزایش می دهد. سه مرحله کلی برای اجرای سقف وجود دارد که شامل:
مرحله اول: میلگرد ساده مناسب برای رابیتس
مرحله دوم: رابیتس نصب می شود
مرحله سوم: گچ کاری های لازم انجام می شود. در نهایت توری رابیتس روی میلگرد نصب شده و توسط دستگاه جوش در جای خود ثابت می شود.
کاربردهای رابیتس در سقف کاذب
3- کاربرد رابیتس در بتن ریزی
یکی دیگر از کاربرد رابیتس استفاده از آن در بتن ریزی پی های بزرگ است. رابیتس اغلب برای تزئین، ایجاد نوارهای پنهان نور، پوشش تیرهای آهن ساختمانی و پوشش کانال های خنک کننده در صنایع بتن استفاده می شود. استفاده رابیتس در بتن باید توسط مهندسان ناظر به دقت بررسی شود. استفاده رابیتس در بتن ریزی مزایایی دارد که عبارت است از:
- اجرای سریع پروژه
- ماندگاری بالا
- عرضه زیاد آن در بازار
4- کاربرد رابیتس در اطراف ستون
یکی دیگر از کاربرد رابیتس ها افزایش ظاهر اطراف ستون است. از آنجایی که جنس فلز ستون با جنس گچ متفاوت است، باید از ترک خوردن گچ بر روی ستون با رابیتس جلوگیری کرد. این کار از دیرباز انجام شده و هزینه های استهلاک ساختمان را به حداقل رسانده است.
5- کاربرد رابیتس برای مجسمه
از دیگر کاربرد رابیتس می توان به کنده کاری بسیاری از هنرمندان اشاره کرد. توجه داشته باشید که قبل از خرید ورق رابیتس باید کیفیت و ساختار آنها را بررسی کنید تا بدانید که برای کنده کاری مناسب هستند. مجسمه سازان از این محصول برای شکل دادن به مجسمه استفاده می کنند. این مجسمه های سه بعدی با استفاده از رابیتس تولید می شوند. بیشتر مجسمه های معماری طراحی شده در ایتالیا با استفاده از رابیتس تولید شده اند.
مزایای کاربرد رابیتس در ساختمان
شاید برایتان جالب باشد که بدانید مزایای زیادی در کاربرد رابیتس در ساختمان وجود دارد که باعث شده مردم از رابیتس ها استفاده کنند. برخی از این مزایا عبارتند از:
- مشتری با استفاده از رابیتس می تواند پلان های مختلف مورد نظر خود را در ساختمان پیاده سازی کند.
- رابیتس ها به دلیل استفاده از آنها مطابق با اصول مهندسی و جوشکاری از استحکام زیادی برخوردار هستند.
- رابیتس ها قیمت مناسبی دارند و تهیه و پیاده سازی آن آسان است. به همین دلیل می توانید در کوتاه ترین زمان آن را بخرید و از آن استفاده کنید.
- رابیتس ها به سرعت اجرا می شوند.
معایب کاربرد رابیتس
- وزن نسبتاً بالا
- نیاز به مقدار زیادی گچ در هنگام اجرا که آن را دست و پا گیر می کند
- سرعت اجرای پایین
- بروز ترک های فراوان در پوشش نهایی
- هیچ خاصیت آکوستیک و ضد صدا ندارند
انواع رابیتس
کاربرد رابیتس ها با توجه به تعداد ستون، چشمه و وزن به دسته های مختلفی تقسیم می شوند. اگر قصد بازسازی ساختمان را دارید، بهتر است ابتدا با رابیتس کار مشورت کنید تا بتوانید بهترین نوع رابیتس را انتخاب کنید. انواع رابیتس ها عبارتند از:
رابیتس از نظر تعداد ستون
یک برگه رابیتس شامل تعدادی ستون و ردیف است که بر این اساس نامگذاری می شوند. بسته به نوع نیاز، رابیتس ها را در تعداد ستون های مختلف از جمله: رابیتس های 9 ستونی، رابیتس 11 ستونی و 13 ستونی آماده می کنند.
رابیتس 9 ستون: رابیتس های 9 ستونی با توجه به وزن خود به دسته های زیر تقسیم می شوند.
- وزن سبک بین 400 تا 700 گرم
- نیمه سنگین: بین 700 تا 800 گرم
- سنگین: بین 800 تا 900 گرم
- بسیار سنگین: بین 900 تا 1000 گرم
رابیتس 13 ستون: 13 ستونی مانند رابیتس های 9 ستونی از محدوده وزنی زیر برای تقسیم وزن خود استفاده می کنند.
- وزن سبک بین 600 تا 700 گرم
- نیمه سنگین بین 700 تا 900 گرم
- سنگین 900 تا 1000 گرم
- بسیار سنگین، بیش از 1000 گرم
نکته: تنوع در تعداد ستون های رابیتس به دلیل کاربرد رابیتس در ساختمان است و ربطی به قیمت ندارد. قیمت آن بر اساس وزن و ضخامت تعیین می شود و تعداد ستون ها مهم نیست. به عنوان مثال، نوع فوق سنگین 9 ستونی ممکن است وزن بیشتری نسبت به نوع سبک 11 ستونی داشته باشد و در نتیجه گرانتر باشد.
رابیتس 13 ستون
رابیتس بر اساس وزن
بسته به ورق استفاده شده در رابیتس و ضخامت های مختلف آن، هر ورق رابیتس ممکن است وزن متفاوتی داشته باشد. راویز یا رابیتس از پانچ و طوری کردن ورق گالوانیزه پدید می آید. در این دسته ورق ها به گروه های سبک، نیمه سنگین و فوق سنگین تقسیم می شوند که هر کدام با توجه به ضخامت های متفاوت، قیمت های متفاوتی دارند. این عامل یکی از پارامترهای اساسی برای تعیین قیمت رابیتس است.
این مقاله را حتما بخوانید: فرآیند تولید ورق گالوانیزه
نوع سبک: که از ورقه های مرغوب تهیه می شود. اگر چه این نوع رابیتس ها ورق های با کیفیتی دارند، اما مقاومت چندانی ندارند.
نوع نیمه سنگین: کیفیت بالاتری نسبت به رابیتس سبک دارند و به نسبت این کیفیت قیمت بالاتری دارند.
فوق سنگین: این نوع رابیتس ها بین 800 تا 1000 گرم وزن دارند و به راحتی در یک ساختمان مستقر می شوند. این رابیتس ها جزو بهترین رابیتس های موجود است که بسیار محکم و غیر قابل انعطاف است.
انواع رابیتس بر اساس چشمه
تعداد چشمه های هر ستون رابیتس گالوانیزه در ایران بین 2 تا 3 عدد متغیر است و از این رو به آن رابیتس دو چشمه یا رابیتس سه چشمه گفته می شود. اندازه چشمه ها و زاویه آنها با مقاومت رابیتس رابطه معکوس دارد. بنابراین، هر چه اندازه چشمه و زاویه آن بیشتر باشد، مقاومت رابیتس کمتر می شود. همچنین برای پرکردن چشمه ها به گچ بیشتری نیاز است.
انواع رابیتس بر اساس چشمه
مراحل کار رابیتس ها یا راویز چیست؟
رابیتس چندین مرحله مختلف دارد. برای اجرای رابیتس ابتدا باید سیم پیچی مخصوص روی دیوار مربوطه طبق اصول ساخت ایجاد کنید و پس از آماده سازی زیرساخت های لازم، توری رابیتس را روی کلاف آرماتور قرار دهید. در نهایت یک گچ سطحی و عمیق درست کنید و یک سطح صاف ایجاد کنید
نکات مهم در مورد کاربرد رابیتس در ساختمان
همانطور که می دانید کاربرد رابیتس در ساختمان برای استحکام بخشی ساختمان استفاده می شود. بنابراین لازم است در استفاده از آن در ساختمان از چند جنبه به آن توجه شود. وزن، تعداد ستون های استفاده شده و شکل و اندازه چشمه های موجود در آن از جمله عناصر مهمی است که باید در نظر گرفته شود.
نکته مهم بعدی استفاده از مصالحی است که استحکام ساختمان را افزایش می دهد. لازم به ذکر است که این محصول عموما در پشت بام ساختمان استفاده می شود. بنابراین برای نصب آن بر روی سقف باید از چند متریال استفاده کرد.
نکات مهم در مورد کاربرد رابیتس در ساختمان
جمع بندی
در این مقاله سعی شد به بررسی کاربرد رابیتس در ساختمان و انواع رابیتس بپردازیم. در نهایت باید بگوییم که هنگام خرید انواع رابیتس باید به دنبال محصولی با کیفیت و درجه یک باشید. برای تشخیص کیفیت ورقه رابیتس کافی است چند بار آن را به زمین بزنید. نمونه ای از این رابیتس های مرغوب به دلیل تماس با زمین دست نخورده باقی می ماند و تکه های قلع از آن جدا نمی شود. ضمناً باید دانست که در صورت نصب رابیتس های بی کیفیت، پس از مدتی رابیتس های شبکه فولادی زنگ می زند و آثار آن در سطح سقف و نجاری دیوار دیده می شود. علاوه بر این، نمونه های بی کیفیت به دلیل وزن گچ و سیمان با مشکل افتادن مواجه خواهند شد. برای اطلاعات بیشتر در مورد مرغوب بودن رابیتس می توانید با مشاوران www.iranforming.com در تماس باشید.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.