با روش گالوانیزاسیون سرد آشنا شوید

گالوانیزاسیون سرد روشی است برای تولید ورق گالوانیزه. فلزات مختلف از جمله آهن و فولاد در محیط‌ های حساس که رطوبت و اکسیژن در تماس مستقیم با فلز قرار دارد، دارای پتانسیل خردگی و تخریب هستند که به هیچ وجه مطلوب نمی باشد. از این رو محافظت از فلزات در برابر این تهدیدهای محیطی بسیار مورد توجه قرار دارد. یکی از روش های محافظت فلزات در برابر خردگی گالوانیزاسیون نام دارد که در واقع یک اصطلاح فرانسوی بوده و وجه تسمیه آن لوییجی گالوانی دانشمند ایتالیاییست‌.

در این روش حفاظتی با ایجاد خردگی گالوانیک یا در واقع پوشاندن فلز مادر توسط لایه محافظی از فلزات دیگر به ویژه روی، از فلز پایه یا مادر محافظت می شود. مکانیزم کار بدین گونه است که این لایه محافظ در واقع به عنوان آند عمل کرده و دچار خردگی شده و از خردگی فلز پایه جلوگیری می کند و به همین جهت به عنوان لایه ی فدا شونده شناخته می شود.

فرایند گالوانیزاسیون به دو روش گالوانیزاسیون سرد و گالوانیزاسیون گرم  صورت می گیرد که دارای تفاوت هایی می باشند. در این مطلب به شرح روش گالوانیزاسیون سرد و تفاوت های آن با روش گالوانیزاسیون گرم می پردازیم.

در روش گالوانیزاسیون سرد که مبتنی بر فرایند الکترولیز است و به آن الکتروگالوانیزاسیون نیز می گویند، محلولی شامل آب و نمک روی یا نمک روی و محلول اسیدی را به عنوان الکترولیت روی فلز پایه یا مادر اسپری می کنند تا لایه ای حدوداً به ضخامت ۲۵ میکرون روی سطح فلز را بپوشاند. به طور معمول فلزاتی که به روش گالوانیزاسیون سرد محافظت می شوند ظاهری شکیل براق و یکنواخت دارند.

در این مقاله که در وب سایت ایران فرمینگ .نوشته شده است به توضیح این روش می پردازیم.

 

کاربردهای فلزات گالوانیزه حاصل از فرآیند گالوانیزاسیون سرد

همانطور که پیشتر ذکر کردیم لایه محافظ روی فلز اصلی در روش گالوانیزاسیون سرد چیزی حدود ۲۵ میکرون می باشد و همین ضخامت کم لایه محافظ موجب می شود که این روش برای گالوانیزاسیون فلزات کم ضخامت مناسب باشد. این فلزات کم ضخامت پس از گالوانیزه شدن از طریق روش گالوانیزاسیون سرد به طور معمول در در صنایع ساخت خودرو، قطعه سازی، تولید مفتول های گالوانیزه سرد برای توری مرغی، و تولید پیچ و مهره و تولید ورق رنگی و شیروانی مورد استفاده قرار می گیرند.

 

این مقاله را نیز حتما بخوانید : ورق گالوانیزه گرم چیست ؟

تفاوت روش گالوانیزاسیون سرد و گرم

– اولین تفاوت روش گالوانیزاسیون سرد و گرم در مکانیزم کار قرار دادن لایه محافظ روی فلز اصلی می باشد. در روش گالوانیزاسیون سرد همانطور که پیش‌ تر توضیح داده شد محلول نمک روی و آب را بر روی فلز پایه اسپری می کنند و بدین گونه یک لایه محافظ روی آن قرار می دهند. اما در روش گالوانیزاسیون گرم مکانیزم کار بر پایه غوطه ور کردن فلز پایه در حمام روی مذاب استوار است.

امروزه اکثر انواع ورق ها را می توان با روش گالوانیزاسیون گرم محافظت کرد. فرآیند گالوانیزاسیون گرم بسیار پیچیده‌ تر از گالوانیزاسیون سرد می‌ باشد. وقتی فلز پایه را درون حمام روی مذاب قرار می‌ دهند واکنش های شیمیایی صورت گرفته و آلیاژسازی به انجام می رسد. در واقع لایه آلیاژی که روی فلز پایه ایجاد می شود، همان لایه محافظ نهایی خواهد بود.

در روش گالوانیزاسیون گرم  فاکتورهای متعددی وجود دارد که می‌ تواند در چگونگی انجام فرآیند و به وجود آمدن لایه های آلیاژی و ضخامت هر لایه تاثیر گذار باشد و مهم ترین آنها عبارتند از: کیفیت شمش روی مورد استفاده، درجه حرارت حمام مذاب، مدت زمان غوطه وری فلز پایه در حمام مذاب، سرعت غوطه‌ وری، فلاکس مورد استفاده، ترکیب مورد استفاده در حمام مذاب و….

گالوانیزه سرد

تفاوت مراحل کار در گالوانیزاسیون گرم

مراحل کار در فرآیند گالوانیزاسیون گرم عبارتند از: آماده‌سازی، گالوانیزه کردن، و عملیات تکمیلی. در مرحله اول ورق ها باید کاملا چربی زدایی شده و در فلاکس مناسب قرار داده شده و پیش گرم شوند و همچنین سطوح آنان به خوبی شسته شده و به ویژه مورد اسیدشویی قرار گیرد. در مرحله دوم ورق آماده سازی شده را در حمام با دمای تعیین شده قرار می دهند تا واکنش های شیمیایی صورت گرفته و آلیاژهای مورد نظر روی سطح آن تشکیل گردد و در نهایت پس از خروج از حمام سرد گردد. در مرحله آخر ورق ها و تجهیزات مورد استفاده در کارگاه باید مورد بررسی قرار گیرند و عملیاتی چون خنثی کردن اسید های باقی مانده، عملیات های حرارتی روی ورق های گالوانیزه، و همچنین کروماته نمودن این ورق ها در صورت لزوم روی آنها صورت گیرد. 

بعضا به منظور بالا بردن مقاومت ورق ها در برابر خوردگی همچنین بهبود ظاهر آن ها برای کاربردهای خاص همچون پوشش سقف شیروانی ویلا و سوله ها و … ورق ها را رنگ آمیزی کرده و به صورت ورق های رنگی روانه بازار می کنند. ورق های رنگی می توانند در انواع  کرکره ای، سفالی، هلالی؛ هشتی و … در  بازار یافت شوند و به طور معمول در رنگ هایی چون قرمز، آبی، سفید، قهوه ای، سبز، نقره‌ ای، بنفش، صورتی، زرد، جگری، و کرم مورد استفاده قرار می گیرند. به طور معمول استاندارد ضخامت پوشش رنگ در بخش فوقانی ورق های رنگی بین ۲۰ تا ۲۵ میکرون و در بخش پشتی حدود ۷ تا ۱۵ میکرون است. ضخامت کلی ورق های تولیدی از 0.2 تا 0.7 میلیمتر می تواند متغیر باشد.

 

این مقاله را نیز حتما بخوانیدورق کربنی چیست ؟

تفاوت دوم

– دیگر تفاوت روش گالوانیزاسیون سرد و گرم میزان ضخامت لایه روی بر روی فلز پایه است. به طور معمول در روش گالوانیزاسیون گرم لایه محافظ ضخیم تر از روش گالوانیزاسیون سرد قرار داده می شود. پیش تر هم ذکر شد که در روش گالوانیزاسیون سرد لایه محافظ با ۲۵ میکرون ضخامت روی فلز پایه قرار می گیرد، این در حالی است که در روش گالوانیزاسیون گرم، ضخامت لایه محافظ روی فلز پایه چیزی بین ۱۰۰ تا ۱۳۰ میکرون می‌ تواند تعیین شود.

 

– تفاوت دیگر روش گالوانیزاسیون سرد و گرم ظاهر فلز محصول نهایی است که به طور معمول محصول نهایی روش گالوانیزاسیون سرد سطحی صاف، شکیل، یکنواخت، و براق دارد، اما محصول روش گالوانیزاسیون گرم عموماً سطحی ناصاف، مات و کدر دارد.

 

– فلز محصول فرآیند گالوانیزاسیون گرم و و گالوانیزاسیون سرد تفاوت قابل توجهی در ویژگی های ماهوی دارند. به همین جهت کاربردهای متفاوتی نیز برای آنان تعریف می گردد. به عنوان مثال فولاد گالوانیزه محصول فرآیند گالوانیزاسیون گرم به علت اینکه لایه محافظ ضخیم تری روی آن قرار دارد، برای استفاده در فضاهای باز که در معرض اکسیژن و رطوبت و در نتیجه خردگی هستند، مانند دکل‌های مخابراتی، گاردریل جاده‌ ها، دکل‌ های فشار قوی برق، لوله‌ های آب با ضخامت زیاد و تیرهای برق بسیار مناسب است. اما فولاد گالوانیزه کم ضخامت که محصول فرایند گالوانیزاسیون سرد است و در واقع ورق گالوانیزه سرد شناخته می شود، در جاهایی که کمتر در معرض خردگی قرار دارند، از جمله صنعت قطعه سازی خودرو، و صنایع ساخت پیچ و مهره مورد استفاده قرار می گیرد.

 

کدام روش بهتر می باشد؟

البته این مقایسه بین ورق گالوانیزه سرد و گرم بدین معنی نیست که یکی برتر از دیگریست و دیگری قابلیت استفاده را ندارد. در حقیقت این مقایسه به خوبی نشان می دهد که بعلت خواص کاملا متفاوت ورق گالوانیزه سرد و ورق گالوانیزه گرم، کاربردهایی که برای هر یک می توان متصور بود کاملا متفاوت است و هر یک را نمی توان در موارد مصرفی نوع دیگر به استفاده رساند. زیرا قابلیت های خواسته شده را به هیچ وجه نخواهند داشت.

 

قیمت ورق های گالوانیزه سرد تولید کارخانه های مختلف یکسان نیست. جهت کسب اطلاعات بیشتر در مورد قیمت روز انواع ورق فولادی از جمله ورق روغنی با شماره های گروه ایران فرمینگ تماس حاصل فرموده و از صفحه اینستاگرام ایران فرمینگ دیدن فرمایید.

شماره های تماس: 09121127787 – 09120414100

 

0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *