بررسی و محاسبه انواع اورلب میلگرد
در این پست قرار است به بررسی و محاسبه انواع اورلب میلگرد بپردازیم. اجازه بدهید قبل از شروع، این سوالات مطرح شوند؛ میلگردهای ساختمان های رفیع چه اندازه ای هستند؟ آیا می توان برای یک آسمان خراش میلگردهای مناسبی تولید کرد؟
مطمئنا ارتفاع میلگردهای آسمان خراش ها به اندازه بلندی ساختمان ها نیستند چرا که استاندارد ملی به تولیدکنندگان این اجازه را نمی دهد تا میلگردهایی با طول بسیار تولید کنند.
طبق استاندارد ملی، تولیدکنندگان می توانند طول میلگرد را تنها دوازده متر در نظر بگیرند. البته می توان میلگردهایی با طول نه متر هم تولید کرد اما هرگز اجازه ساخت میلگرد بلندتر از دوازده متر به تولیدکنندگان داده نمی شود. دلیل این امر، مشکلاتی است که در هنگام حمل و نقل به وجود می آید.
برای اطلاع از قیمت روز میلگرد شما میتونید با کارشناسان ایران فرمینگ تماس گرفته و از مشاوره رایگان و تخصصی بهره مند شوید و در صورت تمایل سفارشتان را ثبت نمایید.
چنانچه مبحث بررسی و محاسبه انواع اورلب میلگرد را به صورت جدی دنبال کنید، به یک سوال دیگر نیز می رسید؛ معماران چگونه با میلگرد دوازده متری، آسمان خراش می سازند؟ برای رسیدن به این پاسخ، لازم است با مفهوم اورلب آشنا شوید. از آن مهمتر، آشنایی با میلگرد و انواع اتصال آن نیز باعث می شود تا موضوع اصلی این متن( بررسی و ارزیابی انواع اورلب میلگرد) بهتر درک شود.
پیشنهاد می کنیم مطلب ” تفاوت شکل ظاهری میلگردها ” رو هم مطالعه کنید
آشنایی با مفهوم اورلب
پیش از بررسی و محاسبه انواع اورلب میلگرد، خوب است بدانیم اورلب چیست و چه مفهومی دارد. همانطور که در ابتدای این متن نیز به آن اشاره شد، به دلیل ایجاد مشکل در حمل و نقل، تولید کننده اجازه تولید میلگردهایی با طول بیش از دوازده متر را ندارد. از همین رو، سازندگان برای ساخت ساختمان های مرتفع چند میلگرد را با هم وصل می کنند تا بر طول میلگرد افزوده شود.
به اتصال چند میلگرد با هم که برای بهبود استحکام و افزایش طول آن صورت می گیرد، اورلب میلگرد می گویند. این اصطلاح در فارسی به معنی همپوشانی نیز است. به بیانی دقیق تر می توان گفت، اورلب در میلگرد، یعنی در کنار هم قرار گرفتن آرماتورها و متصل شدن آنها به هم است. این اتصالات به شیوه های گوناگونی صورت می گیرد. همچنین، در اتصال میلگردها نکته مهمی که باید ارزیابی شود، طول همپوشانی در آن هاست. برای مشخص کردن طول همپوشانی دو عامل تاثیر دارند؛ یکی اندازه میلگرد است و دیگری نوع کاربرد آن.
اگر در زمینه بررسی و محاسبه انواع اورلب میلگرد اطلاعات درست و سررشته کافی نداشته باشیم، به طور قطع طول همپوشانی به درستی اجرا نمی شود. از همین رو، انتقال بار با مشکل اساسی مواجه شده و احتمال فروپاشی ساختمان بسیار افزایش می یابد. از همین رو، ارزیابی و بررسی درست اندازه انواع اورلب میلگرد، اهمیت بسیار پیدا می کند. بررسی و محاسبه طول همپوشانی زمانی امکان پذیر می شود که ما با انواع اورلب میلگرد آشنایی کافی داشته باشیم. در ادامه به این موضوع خواهیم پرداخت.
نکاتی درباره انواع اورلب میلگرد
شناخت انواع اورلب، در بررسی و محاسبه انواع اورلب میلگرد لازم و ضروری است. همانطور که می دانید، اتصال میلگردها به یکدیگر، برای افزایش طول آنها انجام می شود. این افزایش طول باعث می شود تا در آرماتوربندی ساختمان های بلند، مشکلی به وجود نیاید.
اتصال این میلگردها به دو شیوه صورت می گیرد؛ یک) اورلب تماسی ب) اورلب غیر تماسی. اورلب تماسی، شیوه ای است برای افزایش بلندی آرماتورها. تنها کاری که باید انجام داد این است که دو میلگرد را به هم متصل کرد. در واقع میلگردها در هنگام اتصال، با هم در تماس هستند. در اورلب غیر تماسی، سعی می شود در هنگام افزودن طول آرماتورها، میلگردها با هم تماسی نداشته باشند. هدف از اتصال تماسی و غیر تماسی، افزایش بلندی میلگرد است ولی در اجرا تفاوت هایی وجود دارد. در اورلب غیرتماسی، فاصله میان میلگردها را با بتن ریزی و دیگر مصالح پر می کنند.
بررسی و محاسبه انواع اورلب میلگرد در فونداسیون و ستون ها
در بررسی و محاسبه انواع اورلب میلگرد، به فونداسیون و ستون ها نیز توجه ویژه ای می شود. فونداسیون پایین ترین سطح، در یک بنا می باشد. این قسمت با خاک در تماس مستقیم است. از طرفی وزن کل بنا روی فونداسیون منتقل می شود. از همین رو، اورلب در فونداسیون بسیار اهمیت پیدا می کند.
خوب است بدانید، در مبحث 9 مقررات ملی ساختمان، استفاده از اورلب فقط برای میلگردهایی مجاز است که دارای قطر کمتر از سی و شش میلیمتر هستند. اجرای دقیق و محاسبه میلگرد در ستون ها نیز بسیار حائز اهمیت می باشند. ستون ها یکی از مهمترین بخش های یک بنا به شمار می روند. این ستون ها هستند که بار قسمت های گوناگون بنا را به فونداسیون منتقل می کنند تا به زمین برسد.
حتما از این مقاله هم دیدن فرمایید: معرفی روش های شناسایی میلگرد غیر استاندارد
بررسی و محاسبه انواع اورلب میلگرد به ویژه در ستون ها به وسیله نرم افزارها و فرمول های ویژه ای به دست می آید. ارزیابی میزان طول اتصال میلگرد ستون، با نظر به اندازه میلگرد صورت می گیرد. اغلب فرمول های کارگاهی ، تقریبی هستند و نمی توان عددی قطعی و ثابتی را ارائه داد.
با این همه از آنجا که ستون در ساختمان از اهمیت و حساسیت فوق العاده ای برخوردار است، لازم است طول دقیق اتصال میلگردهای آن را از یک مهندس طراح خبره دریافت کرد.
استانداردهای آیین نامه بتن ایران
برای بررسی و محاسبه انواع اورلب میلگرد لازم است به استانداردهای آیین نامه بتن ایران توجه کرد. با الگو قرار دادن این استانداردها میتوان به فرمولهای محاسبه صحیح و دقیقی دست یافت. البته توجه داشته باشید، از آنجا که طول این میلگردها به نوع آنها و جنس فولاد بستگی دارد، بهتر است در محاسبه آنها دقت بسیاری کرد.
این ارزیابیها همیشه ثابت نیستند و میتوانند بسته به شرایطی که میلگردها دارند، تغییر کنند. از همین رو، بسیاری از معماران و سازندگان بنا برای محاسبه انواع اتصالات میلگرد ترجیح می دهند تا از مهندسین طراح کمک بگیرند. جهت ارزیابی هر پارامتری به فرمول خاصی نیاز است. با استفاده از این فرمول ها، می توان میزان پارامتر مجهول را به دست آورد. جهت رسیدن به طول اتصال میلگرد نیز فرمول هایی ویژه و خاص وجود دارد. این فرمول ها دربردارنده فرمول های آیین نامه ای و الگوهای کارگاهی می باشند. روش هر یک از این دو فرمول با هم متفاوت هستند.
فرمول کارگاهی در بررسی و محاسبه انواع اورلب میلگرد
در بررسی و محاسبه انواع اورلب میلگرد از فرمول کارگاهی استفاده می شود. این فرمول تجربی می باشد و به وسیله کارشناسان این حوزه ابداع شده است. استفاده از این الگو به ارزیابی های خاصی نیازی ندارد. در این الگو مهمترین معیار، ضخامت و قطر میلگرد می باشد. دیگر عوامل، در محاسبه اورلب از درجه اعتبار و اهمیت کمتری برخوردار هستند.
بر اساس تجربه کارگاهی، طول همپوشانی میلگرد لازم است بین پنجاه الی هشتاد برابر قطر آن در نظر گرفته شود. اگر در ساخت یک بنایی، از میلگردی به ضخامت سه سانتیمتر استفاده می شود، باید عدد سه را یک بار در پنجاه و یک بار در هشتاد ضرب نمایید. نتیجه ای که به دست می آید، حداقل و حداکثر طول همپوشانی است.
به بیانی دیگر کمترین طول اتصال صد و پنجاه و بیشترین طول اورلب دویست و چهل سانتیمتر می باشد. از این فرمول می توان به این نتیجه رسید که محاسبه دقیقی در کار نیست و معماران از بین کمترین و بیشترین طول اتصال، به صورت تقریبی عددی را انتخاب کرده و بر اساس آن کار را ادامه می دهند.
هر چند که این الگو برای ساخت ساختمان نمره خوبی گرفته است ولی از دقت لازم برخوردار نیست و نمی تواند دقیق باشد. پیشنهاد ما این است که از فرمول های تخصصی تر و کامل تری کمک بگیرید.
فرمول آیین نامه ای در بررسی و محاسبه انواع اورلب میلگرد
در مبحث نه آیین نامه، به طور کامل درباره فرمول اتصال میلگردهای پوششی و فشاری و غیره توضیحاتی داده شده است. تنها کسانی می توانند از عهده بررسی و محاسبه انواع اورلب میلگرد برآیند که به صورت تخصصی آن را فرا گرفته باشند. اجرای این فرمول نیاز به ارزیابی های دقیق و کاملی دارد و از عهده هر کسی ساخته نیست.
در ادامه با طول اورلب در میلگردهای کششی و فشاری توضیحاتی ارائه خواهیم داد. جهت ارزیابی همپوشانی میلگرد می توان از فرمول زیر استفاده کرد: (همپوشانی مورد نیاز = 40 ضربدر قطر میلگرد)؛ به عنوان مثال چنانچه از میلگرد نمره پنج استفاده می کنید، اورلب مورد نیاز را باید بدین صورت بدست آورد: ( همپوشانی مورد نیاز = 40* 5/8 اینچ = 20 اینچ). توجه داشته باشید، این محاسبات بر مبنای فرامین آیین نامه بتن ایران می باشد و بسیار کلی است. اگر در این زمینه تجربه و تخصصی ندارید، بهتر است از یک مهندس محاسب کمک بگیرید.
طول اورلب وصله میلگردهای پوششی چگونه ارزیابی می شود؟
قبل از ارزیابی وصله های کششی یا پوششی، خوب است با مقدار مشخص و معلوم Ld آشنا شویم. این مقدار، به معنی طول گیرایی در کشش میلگرد می باشد که با میلیمتر سنجیده می شود و دست کم باید 3.1Ld باشد.
اگر میزان میلگرد موجود در طول اورلب تقریبا دو برابر میزان مورد نیاز باشد، باید Ld را کاهش دهیم. البته این در شرایطی است که نیمی از میلگرد متصل شده باشد، اما به صورت کلی هیچ وقت این طول به کمتر از سیصد میلیمتر افت نخواهد کرد.
لازم است به این نکته نیز توجه کنیم که نمی توان به صورت گروهی از وصله پوششی استفاده کرد. با این همه تمام میلگردهای موجود را می توان به صورت جدا به میلگرد متصل نمود. به بیانی واضح تر این که در این شیوه، میلگردها هرگز نباید به هم متصل شوند و وجود فاصله میان آن ها لازم و ضروری است.
سخن آخر
به انتهای مبحث بررسی و محاسبه انواع اورلب میلگرد رسیدیم. همانطور که در این متن به آن اشاره شد، اورلب به معنی همپوشانی میلگردها می باشد. سایز اورلب به اندازه ای اطلاق می شود که به منظور اتصال دو میلگرد و انتقال بار از یک میلگرد به میلگرد دیگر انجام می شود و اهمیت بسیار زیادی دارد.
در اورلب بدون اتصال، این امکان وجود دارد که بین میلگردها فاصله بیفتد و روی استقامت ساختمان اثر منفی بگذارد. از همین رو، معماران بیشتر از روش اورلب متصل برای پیکره بندی ساختمان استفاده می کنند. خوب است بدانید، اورلب میلگرد، به چهار شیوه صورت می گیرد: اتصال با کمک سیم، اتصال های مکانیکی، اتصال با جوش و اتصال با جوشکاری مقطع میلگرد.
ناگفته نماند؛ سایز میلگرد، استقامت تسلیم میلگرد، فاصله جانبی بین میلگردها، بودن آرماتور عرضی و … از جمله عواملی هستند که وصله های اورلب را تحت تاثیر قرار می دهند. ارزیابی اتصال میلگرد بر عهده مهندسین طراح یا محاسب می باشد.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.