راههای از بین بردن زنگ آهن
در این مقاله به راههای از بین بردن زنگ آهن به صورت کامل پرداختیم امیدوارم این مقاله برای شما مفید باشد :
زنگ آهن چیست؟
زنگ آهن یا زنگ زدگی فلزات زمانی اتفاق میافتد که سطوح آنها در تماس طولانی با آب و رطوبت قرار بگیرند. در این شرایط فلزات با اکسیژن ترکیب و طی فرآیندی اکسید میشوند. این فرآیند در نهایت به خوردگی فلز و تبدیل شدن سطح آن به رسوب قرمز-قهوهای میانجامد که به نام زنگ آهن میشناسیم.
چند راه ساده برای حذف زنگ آهن
۱. تمیز کردن:
برای شروع بهتر است به کمک سیم ظرفشویی یا فرچه سیمی سطح مورد نظر را تمیز کنید. اگر زنگزدگی ابزارآلات شما خیلی کم و سطحی باشد، با انجام این مرحله، بسیاری از آنها از بین خواهند رفت. اگر این زنگزدگی عمیق باشد، بازهم اولین مرحله تمیز کردن سطح فلز از زنگ آهن است.
2-از بین بردن زنگ زدگی فلزات با نوشابه:
از بین بردن زنگ زدگی فلزات با نوشابه یکی از رایجترین روشهای رفع زنگ زدگی است. کافی است شی موردنظر را در یک ظرف نوشابه قرار دهید و پس از گذشت چند ساعت آنها را خارج کرده و به خوبی خشک کنید. زنگ زدگیهای موجود کاملا از بین میروند.
البته این روش برای اشیا فلزی مانند پیج گوشتی، پیچ و مهره و اکسسوریهای فلزی و زنگ زدگیهای تازه بسیار کاربردی است. زنگ زدگیهای قدیمی پس از گذشت مدت طولانی از بین نخواهند رفت. برای از بین بردن زنگ زدگیهای دربهای بزرگ و بیرونی ساختمان مانند درب ورودی ساختمان و دربهای باغ و پارکینگ نیز بهتر است از محولهای قوی و شیمیایی ضد زنگ استفاده کنید.
3. استفاده از سرکه سفید:
بیشتر زنگ زدگیها به کمک سرکه سفید از بین میروند. استیک اسید موجود در این ماده برای حل کردن زنگ آهن بسیار موثر است. جواهرآلات کوچک، پیچ و مهره را در سرکه سفید قرار دهید تا زنگزدگی آنها از بین برود. حتما بعد از اتمام کار، وسایل خود را شستشو دهید چرا که سرکه بجا مانده در نهایت میتواند سبب خوردگی شود.
از این صفحه هم دیدن فرمایید : مشاوره و فروش انواع ورق گالوانیزه
۴. سیب زمینی:
میتوانید از یک برش سیب زمینی برای از بین بردن زنگ زدگی استفاده کنید. استفاده از سیب زمینی روی سطوحی مانند چاقو و ماهیتابه به خوبی زنگ زدگی را از سطوح آن پاک میکند. کافی است مقداری نمک یا جوش شیرین روی سیب زمینی بریزید و آن را بر روی سطح فلز بکشید یا اینکه یک چاقو را در سیب زمینی فرو کنید و برای مدتی به حال خود رها کنید. اگزالیک اسید موجود در سیب زمینی به حل شدن زنگ آهن کمک میکند.
راههای دیگر از بین بردن زنگ آهن
برای زدودن زنگ آهن روش های عملی و کاربردی زیادی مورد استفاده قرار می گیرد. روش هایی همچون سندبلاست، شات بلاست، واتر جت، لیزر، الکترولیز و امثال آنها برای زدودن زنگ آهن از ابزارآلات صنعتی، سنگین و پیچیده استفاده می شوند. البته روش های دیگری مثل اسیدشویی یا استفاده از شوینده های مختلف نه تنها در صنعت بلکه برای زدودن زنگ آهن در خانه نیز مورد استفاده قرار می گیرند. در ادامه مفصلا راجع به هر کدام توضیح می دهیم.
سندبلاست اهن
این روش یکی از روش های ساب پاشی است که برای تمیز کردن سطوح از زنگ زدگی و کثیفی استفاده می شود. ساب پاشی نوعی عملیات پاکسازی سطحی است که به واسطه ساینده های طبیعی با فشار بالای هوا اجرا می شود. سندبلاست ، شن زنی یا شن پاشی، به فرایند پرتاب شن و ماسه از طریق فشار بالای هوا به سمت سطح مورد نظر است. هوای فشرده در این فرایند به عنوان منبع نیرو در نظر گرفته می شود و مواد ساینده یعنی همان شن و ماسه را با فشار بسیار زیاد به سمت سطح زنگ زده پرتاب می کند.
از این روش سنتی که از قدیم مورد استفاده میگرفت نه تنها برای تمیز کردن سطح زنگ زده بلکه برای تمیزکاری سطوح از گرد و غبار، روغن و گریس استفاده می شود. همچنین از این روش تمیزکاری برای آماده کردن سطوح جهت رنگ آمیزی استفاده می کنند.
زنگ زدایی با واترجت
شاید باورش سخت باشد که آب هم بتواند باعث زدودن زنگ زدگی شود!
روش واترجت فشار قوی برای تمیز کردن سطوح زنگ زده مورد استفاده قرار می گیرد. واترجت از یک نازل فشار قوی تشکیل شده که انرژی فشاری را به انرژی جنبشی و مکانیکی تبدیل می کند و باعث زدوده شدن لایه زنگ زده از روی فلز آهن می گردد. بقیه اجزای تشکیل دهنده واترجت شامل پمپ فشار قوی، شیلنگ فشار قوی، گان اسپری آب فشار قوی، فیلتر، پمپ بوستر است.
از بین بردن زنگ آهن با الکترولیز
این روش به نظر روش ساده ای میرسد که حتی در خانه هم میتوان از آن جهت تمیز کردن زنگار آهن استفاده کرد. برای انجام الکترولیز، به یک محلول الکترولیت، آند و کاتد و آداپتور نیاز است.
در این روش الکترولیز را در مقیاس کم و خانگی توضیح خواهیم داد، مثلا برای پاک کردن آچار فرانسه زنگ زده. برای تهیه محلول الکترولیت دو لیوان آب در یک ظرف با دو قاشق چایخوری جوش شیرین مخلوط می شوند. اگر جوش شیرین در دسترس نبود، میتوان از نمک و آبلیمو نیز استفاده کرد. در قدم بعدی یک قطعه آهنی میبایست به عنوان کاتد و آچار فرانسه به عنوان آند در نظر گرفته شود.
معایب زنگ زدگی آهن
زنگ زدگی دارای دو دسته مخرب و پایدار است. نوع پایدار آن در واقع نوعی زنگ زدگی مفید به حساب می آید که باعث ایجاد یک لایه روی فلز شده و از مخرب شدن قسمت های زیرین آن جلوگیری می کند.
ولی نوع دو که مخرب محسوب می شود و باید سریع رفع گردد زیرا باعث پوسیدگی و از بین رفتن فلز می شود. در واکنش های شیمیایی که منجر به زنگ زدگی می شوند، ترکیب شیمیایی آهن تغییر می کند و این امر باعث خورد شدن سطح فلز خواهد شد. هنگامی که زنگ زدگی به موقع از روی سطح فلز تمیز نشود به مرور به لایه های زیین نفوذ کرده و آن ها را فرسوده می کند.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.