چرا ورق گالوانيزه شوره ميزند؟
شوره زدن ورق گالوانيزه از مشکلاتی است که به مرور زمان ممکن است برای این محصول به وجود آید. در سالیان اخیر، کمتر محصولی را میتوان پیدا کرد که از فولاد یا آهن برای ساخت آن استفاده نشده باشد. ورق گالوانیزه و ورق رنگی نیز دستهای از همین محصولات می باشند که کاربرد فراوانی در صنعت و ساختمانسازی دارد.
ورقهای گالوانیزه با اینکه دارای ویژگیهای مثبت زیادی هستند، اما یک مشکل مهم دارند و آن شوره زدن ورق گالوانيزه است! جالب است بدانید که این شورهها به مرور زمان منجر به تخریب ورق شده و مشکلات بسیاری ایجاد میکنند. به همین دلیل، بهتر است با دلایل ایجاد این شورهها و روشهای برطرف کردن آنها آشنا شده و به این ترتیب، از ایجاد شوره در ورق گالوانیزه جلوگیری کنیم.
ما نیز در ایران فرمینگ میخواهیم به بررسی دلایل شوره زدن ورق گالوانيزه و روش برطرف کردن آن بپردازیم؛ پس در ادامهی مقاله همراه ما باشید…
نحوهی ساخت ورق گالوانیزه و کاربردهای آن
یکی از مهمترین مشکلات محصولات آهنی، زنگزدگی آنهاست؛ به همین دلیل، از سالها قبل متخصصان به دنبال راه حلی برای جلوگیری از این اتفاق بودهاند. پس از مدتی بلاخره تحقیقات نتیجه داد و روشی با عنوان “گالوانیزاسیون” اختراع شد!
در این روش، بر روی ورقهای فولادی یا آهنی یک لایه از فلز “روی” قرار میگیرد که باعث حفاظت بیشتر از فلز در برابر خوردگی و تخریبهای محیطی خواهد شد. همچنین، برای اعمال این پوشش از دو روش حرارتی و الکتریکی استفاده میشود که هر کدام از آنها کاربردهای خاص خود را دارد.
از جمله مزایای استفاده از ورقهای گالوانیزه میتوان به افزایش طول عمر قطعات اشاره کرد؛ چراکه فلز “روی” مانع از تخریب قطعات فولادی میشود. علاوه بر آن، هزینهی گالوانیزاسیون نیز از سایر روشهای حفاظتی کمتر بوده و منجر به صرفهجویی در منابع میشود.
دلیل شوره زدن ورقهای گالوانیزه
اگر از ورقهای گالوانیزه استفاده کرده باشید، حتما با پدیدهای به نام شوره زدن آشنایی دارید! در حقیقت، شوره زدن ورق گالوانيزه بسیار محتمل است و باید تا جایی که امکان دارد از وقوع آن جلوگیری کنیم؛ حال به نظر شما چرا این شورهها در گالوانیزه ایجاد میشود؟
برای پاسخ به این سوال باید گفت: فلز روی یک فلز بسیار واکنشپذیر است که تمایل زیادی به جذب OH محیط دارد. به همین دلیل اگر در مجاورت رطوبت باشد، به سرعت واکنش داده و اکسید میشود. لازم به ذکر است که اکسید روی بر خلاف اکسید آهن، سفید رنگ بوده و ظاهری شبیه شوره دارد؛ به همین دلیل، به “اکسید روی” تشکیل شده در ورق گالوانیزه، شوره سفید نیز میگویند.
شورهی ایجاد شده روی محصولات گالوانیزه را بر اساس شدت تشکیل آنها به سه بخش تقسیم میکنند که شامل شورههای با وسعت کم، شورههای با وسعت متوسط و شورههای با وسعت زیاد میشود. نکتهی مهم اینجاست که همهی این موارد را میتوان با رعایت برخی از اصول و نکات مربوطه از بین برد یا از وقوع آنها جلوگیری کرد.
این مقاله را نیز حتما بخوانید: 4 توليد كننده پیشرو ورق گالوانيزه در ایران
معایب شوره زدن ورق رنگی و گالوانیزه
همانطور که گفتیم، دلیل گالوانیزه کردن ورقهای فولادی این است که از آنها در برابر خوردگی و آسیبهای محیطی محافظت کنیم؛ حال اگر اتفاقی برای پوشش گالوانیزه رخ دهد، تمامی تلاشهای ما بی نتیجه خواهد بود.
نتایج بررسیهای تجربی نشان میدهد که شوره زدن ورق گالوانيزه به مرور زمان باعث تخریب ورق گالوانیزه میشود؛ زیرا این شورهها، فلز “روی” به کار رفته در پوشش را مصرف کرده و آن را از بین میبرند. بنابراین بهتر است شوره سفید را شناسایی کرده و برای حذف آنها اقدام کنیم. از جمله معایب شوره زدن ورقهای گالوانیزه میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
· کاهش طول عمر ورق گالوانیزه
· کاهش استحکام محصولات
· کاهش میزان سختی پوشش گالوانیزه
· به وجود آمدن آسیبهای ظاهری
روشهای از بین بردن شوره در ورق گالوانیزه
شورهزدایی در ورقهای گالوانیزه از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است؛ به همین دلیل مهندسان روشهایی را برای از بین بردن آن ابداع کردهاند که در صورت اجرای درست آنها میتوان تا حدود زیادی این شورهها را برطرف نمود. برخی از این روشها در ادامه آورده شده است:
1- روشهای مکانیکی
شوره سفید به وجود آمده روی ورق گالوانیزه را میتوان با کمک روشهای مکانیکی از بین برد. در این روش، باید سعی کنیم “اکسید روی” را از طریق سنبادهزنی، برسهای فلزی، ماشینکاری و تراشکاری از روی ورقهای گالوانیزه پاک کنیم.
برای این کار باید توجه داشت که هر چه تراکم و سختی شورهها بیشتر باشد، حذف کردن آنها نیز دشوارتر است. بنابراین، برای از بین بردن شوره سفید با وسعت کم، استفاده از سنباده پیشنهاد میشود؛ اما در صورت بالا بودن وسعت شورهها، بهترین گزینه استفاده از ماشینکاری یا تراشکاری است.
هنگام تراشکاری یا ماشینکاری ورق گالوانیزه باید نهایت دقت را داشته باشید تا پوشش اصلی گالوانیزه دچار آسیب نشود. همچنین پس از اتمام کار بهتر است فرایند گالوانیزاسیون را مجددا انجام دهید تا ورق فولادی به طور کامل محافظت شود.
2- روشهای شیمیایی
یکی دیگر از روشهای پرکاربرد برای از بین بردن شوره زدن ورق گالوانيزه استفاده از روشهای شیمیایی است. در این شیوه، به جای تراشیدن “اکسید روی” با روشهای مکانیکی، آن را در محلولهای اسیدی حل میکنند.
به همین منظور، انتخاب نوع اسید و درصد غلظت آن بسیار مهم است؛ زیرا اگر این کار به درستی انجام نشود، پوشش گالوانیزه نیز حل شده و آسیبهای جدی به فولاد وارد میشود. همچنین اگر اسید به اندازه کافی قوی نباشد، نمیتواند شوره سفید را برطرف کند.
از جمله اسیدهای ضعیف برای حل کردن شورههای با وسعت کم میتوان به سرکه سفید اشاره کرد. شما میتوانید سرکه سفید را با کمک برسهای مویی روی ورق گالوانیزه پخش کرده و اجازه دهید تا “اکسید روی” به طور کامل حل شود. همچنین اگر ورق گالوانیزه شورههای متراکم و زیادی داشته باشد ، میتوان از محلول دی کرومات سدیم و اسید سولفوریک غلیظ برای از بین بردن آنها استفاده کرد. فقط توجه داشته باشید که اسید سولفوریک نباید به طور مداوم در معرض پوشش گالوانیزه قرار بگیرد؛ چراکه منجر به خوردگی آن میشود.
این مقاله را نیز حتما بخوانید : با روش گالوانیزاسیون سرد آشنا شوید
نکات ضروری برای جلوگیری از شوره زدن
همانگونه که در بخش قبل گفتیم، روشهای متنوعی برای از بین بردن شوره زدن ورق گالوانيزه وجود دارد؛ اما این روشها اغلب هزینهی بالایی داشته و زمان زیادی نیاز دارند. بنابراین باید تمام تلاش خود را برای جلوگیری از شوره زدن انجام دهیم. برخی از نکات ضروری به منظور جلوگیری از شوره در ورقهای گالوانیزه عبارتند از:
1- وضعیت انبارداری را کنترل کنید
اگر بخواهیم مهمترین عامل در شوره زدن ورق گالوانیزه را شناسایی کنیم، باید به سراغ نحوهی انبارداری محصولات برویم؛ زیرا بیشترین مشکلات این ورقها در انبارهای نگهداری اتفاق میافتد. از جمله شرایط انبارداری برای محصولات گالوانیزه میتوان به تهویهی مناسب و کانالکشی کف انبار اشاره کرد. همچنین زمان نگهداری ورقهای گالوانیزه در انبار نباید بیشتر از شش ماه باشد. در غیر این صورت احتمال ایجاد شوره روی سطح آن افزایش پیدا میکند.
2- از پلاستیکها برای بستهبندی ورق گالوانیزه استفاده نکنید
بستهبندیهای پلاستیکی منجر به حبس هوا و ایجاد رطوبت روی سطح ورق شده و همین رطوبت، شورههای زیادی را ایجاد میکند. بنابراین بهتر است برای بستهبندی این محصولات از پلاستیک استفاده نشود.
3- ورقهای گالوانیزه را به مدت طولانی در برابر رطوبت قرار ندهید
همواره دقت داشته باشید که ورق رنگی و گالوانیزه را به مدت طولانی در مجاورت با آب و رطوبت قرار ندهید زیرا باعث تخریب پوشش و یا شوره زدن ورق گالوانيزه خواهد شد.
4- بازرسیهای منظم را فراموش نکنید
تجربه نشان داده است که اگر شوره سفید را به موقع شناسایی کنیم، از بین بردن آن راحتتر است؛ به همین منظور پیشنهاد میشود که محصولات گالوانیزه به صورت دورهای و منظم مورد بازرسی قرار گیرند.
5-محصولات شرکتهای معتبر را خرید کنید
اگر قصد خرید ورق گالوانیزه را دارید، بهتر است به دنبال شرکتهای معتبر باشید. در این شرکتها تمامی اصول انبارداری رعایت شده و خیال شما بابت عدم شوره زدن ورق گالوانيزه راحت خواهد بود. اکنون میخواهیم یکی از معتبرترین شرکتهای تولید کننده ورق رنگی و گالوانیزه را به شما معرفی کنیم؛ پس همچنان همراه ما باشید…
ایران فرمینگ؛ ارائه دهندهی مرغوبتترین محصولات فولادی
شرکت ایران فرمینگ پس از حدود چهل سال تجربه و تلاش توانسته است گامی مهم برای تولید انواع ورق و رول فولادی، ورق گالوانیزه، ورق رنگی و انواع دستگاههای فرمینگ بردارد. از ویژگیهای اصلی این شرکت، توجه به کیفیت محصولات و مشتری مداری است که باعث پیشرفت روزافزون آن شده است.
در آخر پیشنهاد ما این است که برای خرید ورق گالوانیزه و سایر محصولات فولادی به سراغ شرکتهای معتبر نظیر ایران فرمینگ بروید؛ چراکه این شرکت، انواع ورقهای گالوانیزه را با بالاترین کیفیت و مناسبترین قیمت در اختیار شما قرار میدهد. به همین منظور میتوانید وارد سایت اینترنتی ایران فرمینگ شده و از محصولات و جزئیات آن باخبر شوید. علاوه بر آن، سوالات و مشکلات خود را میتوانید با کارشناسان ایران فرمینگ در میان بگذارید؛ پس منتظرتان هستیم…
جهت کسب اطلاعات بیشتر در مورد قیمت روز انواع ورق فولادی و آهنی با شماره های گروه ایران فرمینگ تماس حاصل فرموده و از صفحه اینستاگرام ایران فرمینگ دیدن فرمایید.
شماره های تماس: 09121127787 – 09120414100
تعقیب
[…] این مقاله را نیز حتما بخوانید: چرا ورق گالوانیزه شوره می زند؟ […]
[…] این مقاله را نیز حتما بخوانید: چرا ورق گالوانیزه شوره می زند؟ […]
[…] این مقاله را نیز حتما بخوانید: چرا ورق گالوانیزه شوره می زند؟ […]
[…] این مقاله را نیز حتما بخوانید: چرا ورق گالوانیزه شوره می زند؟ […]
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.