کاربرد ورق گالوانیزه در صنعت خودروسازی
کاربرد ورق گالوانیزه در صنایع مختلف بی شمار است. شاید شما هم تاکنون بارها و بارها به مکانیک و بخشهای مختلف تشکیل دهنده خودرو مانند موتور گیربکس و صندلی فکرده باشید؛ اما هرگز ندانید که مواد خام مورد استفاده برای ساخت قسمتهای مختلف خودرو نیز به همان اندازه حساس و دارای اهمیت است.
این مواد خام شامل آهن، پلاستیک، شیشه، لاستیک، مس ، چرم و فولاد میشود. یکی از مهمترین مواد مورد استفاده در صنعت خودروسازی فولاد و ورقهای گالوانیزه است. صنعت خودروسازی یکی از صنایع بنیادین در اقتصاد جهانی و به خصوص اقتصاد ملی ایران به شمار میرود .
خودرو از مهمترین صنایع متقاضی فولاد در جهان است.آمارهای انجمن جهانی فولاد نشان میدهد؛ حدود ۱۲ درصد از کل فولاد تولید شده در جهان در صنعت خودروسازی مصرف میشود. این امر موجب حفظ ایمنی سرنشینان به هنگام تصادف میشود و حدود ۶۵ درصد مربوط به قطعات فولادی به کار رفته در آن است.
دلایل استفاده از محصولات فولادی در ساخت خودرو
ورق روغنی از مهمترین محصولات فولادی مورد استفاده در صنعت خودروسازی به شمار میرود با توجه به اینکه صنعت خودروسازی در حال حرکت است. و از خودروهای سنتی به سمت خودروهای جدید در صنعت خودروسازی هستیم؛ همچنان فولاد؛ ماده اولیه مورد نیاز محیطی و مهمی برای صنعت خودرو به شمار میرود.
این مقاله را نیز حتما بخوانید: چرا ورق گالوانیزه شوره می زند؟
روزانه توسط تعداد زیادی از افراد از خودرو استفاده میشود. بنابراین امنیت و مرغوبیت آن از اهمیت بالایی برخوردار است. به طور کلی به چند دلیل کاربرد ورق گالوانیزه در صنعت خودروسازی زیاد می باشد که در زیر به برخی از آنها اشاره میکنیم:
- یک دوام بالا: کنترل و کاهش هزینههای تولید یکی از مهمترین دغدغه های موجود در هر صنعتی میباشد. فلز فولاد در مقایسه با مواد اولیه نظیر آلومینیوم و پلاستیک فشرده دارای مزیت مورد استفاده صنعت خودروسازی است؛ زیرا علاوه به مقرون به صرفه بودن و هزینه کمتر از دوام بسیار خوبی برخوردار است.
- مزیت های محیط زیستی: فولاد فلزی است که کاملاً قابل بازیافت بوده و بهترین عملکرد را در کل چرخه عمر خود دارد. ضمن اینکه فولاد با هر تعداد دفعات بازیافت دچار کاهش کیفیت در خواص مکانیکی خود نمیشود. و این از نظر محیط زیست جنبه مثبتی میباشد.
- ایمنی بالا: سختی، استحکام و خواص مکانیکی مطلوب فولاد میتواند ایمنی بالای سرنشینان خودرو را فراهم کند.
- قابلیت انعطاف پذیری: انعطاف پذیری فلز فولاد سبب میشود طراحان به هنگام طراحی قسمتهای مختلف خودرو قدرت انتخاب بیشتری داشته باشند.
- تعادل پذیری و تناسب وزنی : وزن خود از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است و این وضع باید در بازه مطلوب نگهداری شود. صنعت فولاد از نظر نسبت استحکام به وزن مناسب بوده و میتواند بهترین گزینه باشد.
ورق گالوانیزه در صنعت خودروسازی
کاربرد ورق گالوانیزه به طور معمول به دو شکل ورق گالوانیزه و رنگی در صنعت خودروسازی می باشد. ورق گالوانیزه یکی از محصولات فولادی مورد استفاده در صنعت خودروسازی می باشد. در این بخش به بررسی و شرح محصولات فولادی پر کاربرد در صنعت خودروسازی مانند کاربرد ورق گالوانیزه می پردازیم و همچنین مزایا و معایب آن در صنعت خودروسازی را بیان میکنیم.
ورق گالوانیزه در واقع همان ورق روغنی است که طی عمل گالوانیزاسیون به شیوه پیوسته در حالت غوطه وری در حمام مذاب با لایهای از روی پوشانده میشود.
گالوانیزه چیست؟
شاید بهتر است در ابتدای توضیحی در رابطه با ورق گالوانیزه بدانیم. گالوانیزه یا ورق گالوانیزه در طی یک فرآیند نورد گرم از طریق ایجاد یک لایه سطحی فلز بر روی ورقهای فولادی و آهنی ایجاد میگردد. محصول نهایی این فرآیند ورق فلزی محافظ در برابر انواع آسیب دیدگی، خوردگی و خراشیدگی میباشد.
در طی فرآیند گالوانیزاسیون ورقه های آهنی وانی از فلز روی غوطه ور میشود و یک لایه محافظ بر روی سطح فلز ایجاد میشود. به همین دلیل مزیت ورق گالوانیزه نسبت به سایر ورقهای فولادی داشتن مقاومت بالا در برابر زنگ زدگی و خوردگی میباشد. در ورق های گالوانیزه فلز روی به عنوان یک محافظ از خوردگی و اکسید شدن ورق آهن جلوگیری میکند.
هرچه فلز روی استفاده شده در سطح ورق بیشتر باشد ورق و درنهایت مقاومت ورق در برابر عوامل محیطی مانند زنگ زدگی و خوردگی بیشتر است.
ورق گالوانیزه به علت مقاومت در برابر خوردگی، مقاومت در برابر نمکهای محلول در آب، رنگپذیری، یکدست بودن در ظاهر آن و انعطاف پذیری بسیار بالایی که دارد در ساخت بدنه خودرو بسیار مورد استفاده قرار میگیرد.
کاربرد ورق گالوانیزه در صنایع خودرو نیز بسیار می باشد. ورق گالوانیزه مورد استفاده در صنعت خودروسازی درضخامتهای متفاوتی بین 0.4 تا ۲ میلیمتر و دارای عرضی در بازه ۸۰۰ تا ۱۸۰۰ میلی متر ساخته می شوند.
مزایای استفاده از ورق گالوانیزه در صنعت خودروسازی
تا این قسمت از مقاله ورق گالوانیزه را شرح دادیم. و به مزایای آن پرداختیم اکنون میخواهیم مزایای استفاده از ورق های گالوانیزه در خودروسازی را معرفی کنیم.به طور کلی استفاده از این ورقها مزایای زیادی دارد از قبیل:
- استحکام بالا
- کیفیت سطحی بالای ورق
- پوشش یکدست و یکنواخت در کلیه سطوح و لبههای ورق
- قابلیت کنترل ضخامت پوشش ورق با بالاترین حد
- بهبود خواص مکانیکی ورق
بیشترین کاربرد ورق گالوانیزه مورد استفاده صنعت خودروسازی مشتمل بر ورقهای گالوانیزه کششی و فوق کششی میباشد؛ که در ساخت قطعات و بدنه خودرو کاربرد دارد. و خوشبختانه امروزه عمده این ورقها در داخل کشور تولید و به بازار عرضه میشود.
ورق گالوانیزه به کار رفته در سقف و بدنه خودرو باعث استحکام و دوام و عدم خوردگی و زنگ زدگی آن در شرایط نامناسب جوی و آلودگی هوا و قرار گرفتن در معرض مواد خورنده اسیدی و قلیایی میشود. همچنین به دلیل قابلیت رنگ پذیری و دارا بودن کیفیت سطحی مناسب ورقهای گالوانیزه گزینه مناسبی برای ساخت قطعات در معرض دید و بیرونی خود را از بدنه خودرو میباشد
با توجه به اینکه پایه ورقهای گالوانیزه ورق روغنی میباشد قیمت فولاد گالوانیزه نیز وابسته به ورق روغنی بوده و با هر گونه تغییر در قیمت ورق سیاه روغنی قیمت کالا نیز تغییر میکند. که این تغییر قیمت همانطور که ذکر شد در قیمت خودرو نیز تاثیر گذار است.
ورق گالوانیزه که در خودروسازی به کار میرود عموماً ضخامت های متفاوتی بین 0.4 تا ۲ میلیمتر دارد. و در تعدادی از کارخانههای داخلی تولید ورقهای گالوانیزه قابل تولید هستند به عنوان مثال ورق گالوانیزه فولاد مبارکه اصفهان در ساخت بدنه خودروهای پراید و پیکان و موانع استفاده میشود.
مزایای ورقهای گالوانیزه
مزایای ورق گالوانیزه در صنعت خودروسازی را میتوان به شرح زیر جمع بندی کرد:
- قابلیت استحکام بالا در برابر خوردگی و زنگ زدگی
- انعطاف پذیری و فرم پذیری مناسب در عملیات فرمینگ ورق و قطعات حاصل از آن
- وزن کمتر نسبت به انواع دیگر ورقهای فولادی در صنعت خودروسازی
- کاهش سوخت خودرو و در نتیجه کاهش آلودگیهای محیط زیستی و صرفه جویی در مصرف سوختهای فسیلی
- دوام و ماندگاری قطعات حاصل از ورقهای گالوانیزه و افزایش عمر مفید خودرو
امروزه میزان قابل ملاحظه ای از ورق گالوانیزه مصرفی در صنعت خودروسازی توسط کارخانههای داخلی تولید میشود که از جمله آنها میتوان به کارخانه سفید دشت بودجه واقع در استان چهارمحال و بختیاری اشاره کرد. که با ظرفیت سالانه ۴ هزار تن ورق گالوانیزه در دو نوع خودرویی و صنعتی یکی از تولیدکنندگان برتر ورق گالوانیزه هستند.
استفاده از بدنه های روکش دار روی برای ساخت خودرو یک روش استاندارد است. بدنه سفید یک اتومبیل حدوداً بالای ۸۰ درصد اتومبیل را تشکیل میدهد که تمام این ۸۰ درصد از فولاد ورق گالوانیزه میباشد که قبلاً به آن اشاره کردیم مقاومت در برابر زنگ زدگی فولاد گالوانیزه مهمترین مزایای ابزار بازاریابی مناسب برای صنعت خودروسازی میباشد. زیرا کاربرد ورق گالوانیزه میتواند مقاومت و طول عمر خودرو را برای مشتریان تضمین نماید.
این مقاله را نیز حتما بخوانید:با فرایند کامل بسته بندی ورق گالوانیزه آشنا شوید.
آنچه خواندیم
در این مقاله به بررسی کاربرد ورق گالوانیزه در صنعت خودروسازی پرداختیم در رابطه با استفاده از یکی از محصولات فولادی به نام ورقهای گالوانیزه در صنعت خودروسازی شرح دادیم. چگونگی ساخت ورق گالوانیزه را و کاربرد و مزایای آن را در صنعت خودروسازی به صورت مختصر بیان کردیم. امیدواریم؛ این مقاله برای شما کاربران مفید باشد.
دیدگاهتان را بنویسید
می خواهید در گفت و گو شرکت کنید؟خیالتان راحت باشد :)