کاربرد فلزات در معماری

کاربرد فلزات در معماری

کاربرد فلزات در معماری بسیار وسیع می باشد. ممکن است فکر کنیم؛ فلزات به علت ظاهر سخت شان هیچ سنخیت و ارتباطی با دنیای هنر نداشته باشند. ولی باید بگوییم یکی از ارکان پر استفاده دنیای هنر استفاده از فلزات می­باشد. علاوه بر حضور پر رنگ فلزات در معماری سنتی ومدرن ساختمان­ها،  نقش آن­ها در معماری و دکوراسیون داخلی اعم از محیط­های مسکونی یا اداری بسیار موثر است. فلز در هنر معماری بسیار در زیبا سازی دکوراسیون و نقش و نگار دادن به آن پر کاربرد است. فلزاتی مثل آهن و فولاد نه تنها به عنوان مصالح ساختمانی به وفور استفاده می­شوند. از منظر معماری و طراحی داخلی جایگاه ویژه ای دارند. در این مقاله ما تصمیم داریم؛ در رابطه با کاربرد فلزات در معماری بیشتر صحبت کنیم. تا انتهای مقاله با ما همراه باشید.

از عصر آهن تا عصر معماری داخلی

این جمله را شاید شنیده ایم؛ که پایان عصرآهن، آغاز تاریخ بشر است. ولی در این مقاله متوجه خواهیم شد. این جمله در طراحی دکوراسیون و معماری امروزی جایگاهی ندارد. در حقیقت عصر آهن و آلیاژ­های حاصل از ترکیب یک فلز پایه با یک چند عصر فلزی دوره تحول خود را در عصر نوین امروزی سپری می­کند. زندگی در عصر امروزی با همه ظواهر متفاوتش با عصر آهن پیوند تنگاتنگی دارد و فلزات به دنیای هنر و زیباشناسی خانواده­ها، مدیران، کارکنان صنایع و اداره­ها و شرکت­ها جلوه ای ویژه بخشیده است. به طور مثال ترکیب برنج با آهن یک آمیزه جذاب برای افزایش جذابیت بصری و عمق بخشیدن به فضا می­باشد.

فلز در طراحی داخلی

فلز با توجه به تنوع فراوانی که دارد. کاربرد بسیار زیادی در معماری و دکوراسیون داخلی دارد. و از جمله متریال­هایی است که بیشتر با سبک دکوراسیون مدرن مطابق است. آهن، فولاد، فرفوژه، استیل، آلومینیوم و مس به همراه اکسسوری­های نقره و طراحی­های بازتاب دهنده طلا از نمونه­های پر کاربرد فلز در طراحی دکوراسیون داخلی و معماری می­باشد. البته ترکیب فلز با چوب نیز چشم انداز متفاوتی به فضای داخلی بخشیده است.

کاربرد فلزات در معماری

دکوراسیون فلزی

فولاد یکی از نوآورانه ترین تحولات ساختمانی در تاریخ معماری می­باشد. که موجب پیشرفت معماری شده است. به گونه ای که یکی از مهم ترین متریال­های کاریردی در معماری محسوب می­شود. استحکام کششی و دوام آن از خصوصیات بارز فولاد است. و برخی از معماران با آگاهی از این مساله از فولاد برای روشنایی نمای ساختمان­ها، عناصر زیبایی و تزئینی و سازه­های اصلی ساختمانی استفاده می­کنند. در این رابطه شکل پذیری، مقاومت زیاد، دوام، خواص یکنواخت، خواص ارتجاعی، چکش خواری، خمش پذیری، سختس استاتیکی و دینامیکی، مقاومت نسبی بالا، ضریب ارتجاعی بالا، جوش پذیری، تقویت پذیری، همگن بودن، شرایط راحت نصب آن از ویژگی­های بارز و مهم فولاد و مخصوصا ورق رنگی است؛ که جایگاه ویژه در معماری دارد.

 

این مقاله را نیز حتما بخوانید: لوازم خانگی را با چه نوع فلزاتی می سازند؟

سطوح فولادی در دکوراسیون داخلی

سطوح فولادی در طراحی قفسه ،میز پیشخوان، در آشپزخانه و مانند آن به کار می رود. سه مزیت  فولاد در معماری داخلی ساختمان عبارتند از

  • دوام بالای آن جهت استفاده در آشپزخانه و موارد بهداشتی.
  • انعکاس نوری که دارد فضا را بزرگتر نشان می­دهد.
  • به دلیل انعطاف پذیری، قابلیت ترکیب با رنگ­های مختلف را دارد. و در هر سبکی قابل استفاده می­باشد.

البته سطح فولادی نیز معایبی در معماری و دکوراسیون دارد که عبارت اند از:

  1. به آسانی خراشیده می­شود. بنابراین استفاده از آن در سطح اپن آشپزخانه که در معرض سایش است توصیه نمی­شود. بنابراین برای این گونه سطوح مناسب نیست. برای قفسه­های آشپزخانه که استهلاک کمتری دارد مناسب تر است.
  2. فلز جز مصالح سرد است؛ حس صمیمیت خصوصا در دکوراسیون داخلی آشپزخانه که معمولا محل گردهم آمدن خانواده برای صرف غذا است؛ ایجاد نمی کند.

کاربرد فلزات در معماری داخلی

برخی از فضا­های داخلی و خارجی که کاربرد فلزات در زیبایی و جلوه بخشیدن به آن بسیار موثر است. اتاق­ها، آشپزخانه، سرویس بهداشتی و فضای بیرونی یک  ساختمان می­باشد. این موارد را می­توان در قالب زیر دسته بندی کرد:

  1. اتاق­ها: میز­های جلوی مبلی دارای سینی بزرگ فلزی لبه دار بر روی پایه­های فلزی، لوسترها، حفاظ پنجره ها، تاج تخت خواب از جنس فرفوژه، کتابخانه فلزی با مدل قفس یا مدل­های بسته تر، پارتیشن­های فلزی، پنجره­های آلومینیومی، لوستر­ها و ماندد آن­ها در این رابطه مناسب ترین فلز برای ساخت لوستر، برنز ، برنج هستند؛ چون با انعکاس نور موجب روشنایی بیشتر می­شود.
  2. آشپزخانه: قفسه­های فلزی برای جاسازی اشیا، میله ­های فلزی متصل شده به دیوارآشپزخانه به عنوان آویز قابلمه، ماهیتابه و نظایر آن صفحه کابینت، میز و صندلی فرفوژه در کنار میز چوبی، همچنین اگر فلزاتی مانند مس برای سینک ظرفشویی یا روشویی یا سطح روی کابینت ها استفاده شود. دیگر برای تمیز کردن آن به شوینده­های شیمیایی نیازی نیست. ساخت هود آشپزخانه با استفاده از رویه­ های فلزی چکش کاری شده یا فلزات نقره ای و براق با ورقه­ های نازک برای آشپزخانه­ هایی با رنگ روشن نیز ایده بسیار مناسب است.
  3. سرویس بهداشتی: روشویی­ های فلزی در دکوراسیون سرویس بهداشتی با استفاده از متریال­هایی مانند آلومینیوم و فولاد
  4. فضا­های درونی و بیرونی: گلدان ها و سطل­های فلزی ماند گلدان­ های استیل، مسی و فرفوژه، سطل­ های استیل به عنوان سبد لباس­های کثیف و یا سطل زباله.

مصالح فلزی در معماری

استفاده از انواع فلزات زیبایی خاصی به نمای محیط می­دهد. برای همین در معماری از انواع  فلزات بسیار استفاده می­شود. در موارد متعددی مانند پله­های مارپیچ، نرد ه­های محافط، درب­ها، و چارچوب آن­ها طاقچه­های دیوارکوب، پایه­های میز، صندلی، مبل، کابینت آشپزخانه، پیشخوان آشپزخانه و آباژورها را شامل می­شود. در میان انواع فلزات و آلیاژ­های پر کاربرد در دکوراسیون خانگی، آلومینیوم، برنج و چدن، مس و استیل یا فولاد ضد زنگ حامیان بیشتری دارند.

کاربرد فلزات در معماری

معرفی برخی فلزات پرکاربرد در معماری و طراحی داخلی

مس: این فلز با ظاهری قرمز رنگ متمایل به قهوه ای، چکش خوار بوده و قابل تبدیل به اشکال مختلف را دارد. دوام بالایی دارد. فلز مس در ساخت لوازم تزئینی، ظروف آشپزخانه و مبلمان بسیار مورد استفاده قرار می گیرد.

استیل ضد رنگ: این آلیاژ نقره ای رنگ ترکیب آهن و کربن ساخته می­شود. استحکام کششی بسیار بالا دارد. قیمت آن نسبتا ارزان است. شکل پذیری بالا و دوام آن زیاد است. این آلیاژ در ساخت لوازم گوناگون مانند وسایل حمام و آشپزخانه، آیینه­ها، آباژور­ها، پیشخوان آشپزخانه، کابینت، دستگیره ها، ظروف آشپزخانه استفاده می­شود.

آلومینیوم: این فلز نقره ای رنگ با ظاهر مشابه استیل است. از فلز ضد زنگ سبک تر است و استحکام کمتری هم دارد. آلومینیوم با ویژگی­هایی مانند سبک وزن بودن، مقاومت در برابر زنگ زدگی، قدرت رسانایی گرمایی و الکتریکی، براق بودن سطح، استحکام نسبت به وزن سبک، نداشتن خاصیت مغناطیسی، غیر رسمی بودن، جذب صدا و ارتعاشات، ضد ایجاد جرقه و قابلیت بازیافت، در ساخت قطعات فلزی زینتی و مبلمان به خصوص در فضای باز بسیار کاربردی است.

برنج: برنج نام عمومی آلیاژهای ساخته شده از دو فلز مس و روی است و استحکام، قابلیت ماشین کاری، تورق، ضد سایش، سختی، رنگ زیبا، رسانایی برقی و گرمایی، مقاومت در برابر زنگ زدگی و بهداشتی بودن از خصوصیات آن به شمار می رود. ظاهر برنج  تقریبا طلایی است و برای لوازم آشپزانه و اتاق نشیمن خصوصا در فضا­های کم نور کاربرد دارد.

چدن: یک آلیاز ترکیبی از آهن و کربن است. مقاومت در برابر سایش، سختی، تورق، خاصیت چکش خواری از ویژگی­های آن است. چدن با ظاهر تیره در ساخت دستگیره­ها، لوازم آشپزخانه، قطعات فلزی، درب­ها، پایه­ های میز کاربرد دارد.

 

این مقاله را نیز حتما بخوانید: رول فرمینگ چیست؟

شیوه ­های کاربرد فلزات در معماری

فلزات همانطور که ذکر کردیم. از جذابیت بالایی در معماری و دکوراسیون داخلی برخوردارند. اما استفاده از آن­ها باید متعادل باشد. معمول استفاده از دو نوع فلز شامل فلز غالب و فلز فرع توصیه می­شود. علاوه بر این در خصوص تلفیق فلزات باید به نکاتی توجه کرد. مثلا تناسب فلزات سرد و گرم با یکدیگر، استفاده از آیینه­های تزییئی در کنار فلزات براق، انتخاب فلزات متناسب با پالت رنگی دکوراسیون،استفاده از لوازم تزیینی کوچک برای جلوه یباتر معماری توصیه می­شود. هرچند برای دکوراسیون داخلی، ترکیب چندین فلز توصیه می­شود. اما باید رنگ ­های فضا و مجیط هنگام انتخاب فلز مدنظر قرار بگیرد. در مجموع بهتر است از فلزات با رنگ های گرم با ترکیب رنگ­های سرد استفاده شود.

خلاصه آنچه خواندیم

با خواندن مقاله ” کاربرد فلزات در معماری” متوجه شدیم پایان عصر آهن آغاز تاریخ بشر نیست! بلکه فلزات در معماری و طراحی دکوراسیون  یکی از پرکاربردترین و جذابترین موارد حائز اهمیت می باشند. و با توجه به تنوع بالایی که فلزات دارند و ویژگی های منحصر به فرد خود می توان از آن ها در معماری آشپزخانه، اتاق ها و وسایل تزیینی دیگر به راحتی با ترکیب با دیگر مصالح استفاده کرد. با اگاهی از کاربرد فلزات در معماری داخلی و استفاده مناسب می توان یک چشم انداز زیبا به دکوراسیون فضای مد نظر بخشید.

0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *