میلگرد سنجاقی و مزایای آن
میلگرد سنجاقی مزایای زیادی دارد یکی از مهم ترین سازه های تکنولوژی، سازه های بتنی هستند.که با توجه به توسعه روز افزون نیاز بشر به ساختمانهای مرتفع و آسمان خراش با استحکام بالا برای ساخت آنها نیاز به ابزارهای پیچیده و مقاطع فولادی به وجود آمد. میلگرد یکی از مقاطع فولادی بسیار مهم است؛ که در ساخت سازههای بتنی نقش مهم و اساسی دارد.
در واقع بتن در ترکیب با میلگرد بیشترین حالت مقاومت و استحکام را دارا میباشد. به همین علت سازههای بتنی نسبت به سازههای دیگر بسیار پرطرفدارتر هستند. میلگرد با توجه به کاربرد آن، نوع سازه و نوع شکلی که قرار است بتن بنا شود در انواع و سایزهای مختلف تولید میشود.
نوعی میلگرد که در بتن کار گذاشته میشود به میلگرد سنجاقی معروف است. این نوع میلگرد باعث استحکام حداکثری در بتن میشود و استفاده آن جز جدایی ناپذیر آرماتوربندی میباشد. در این مقاله قصد داریم در مورد این میلگرد شرح مفصل تری بدهیم و اینکه چه کاربردی دارد. تا انتهای مقاله با ما همراه باشید.
میلگرد سنجاقی چیست؟
میلگرد سنجاقی به نوعی از میلگرد گفته میشود که باریک و کوچک است که از هر دو طرف خم و به شکل سنجاق درآمده است. با توجه به دسته بندی میلگردها، این میلگرد در دسته میلگردهای عرضی قرار می گیرد و با نامهایی مانند قلاب دوخت، دوخت ستون،رکابی و سنجاقی نیز شناخته می شود.
این میلگرد تاثیر مستقیم بر نحوه عملکرد ستونهای بتنی که تحت تاثیر بار جانبی هستند میگذارد. به همین علت استفاده از آنها بسیار ضروری و مهم است. بارهای جانبی که بر عملکرد ستون و دیوارهای برسی تاثیر دارند. مانند: لرزش هنگام وقوع زمین لرزه، طوفان و حوادث طبیعی دیگر مانند سیل میباشد. این میلگرد کوچک و پرکاربرد در اشکال مختلف وجود دارد. و هر شکل کاربرد منحصر به خود را دارد.
انواع میلگرد سنجاقی
تا اینجای مقاله با میلگرد سنجاقی آشنا شدیم که چیست و چه کاربردی دارد. اکنون می خواهیم به شرح انواع میلگردهای سنجاقی بپردازیم. این میلگرد در سه نوع مختلف در کارگاه ساخته می شوند که به شرح زیر می باشد:
میلگرد سنجاقی با خم استاندارد: این میلگرد در هر دو طرف با خم نود درجه شکل گرفته است. اندازه خم میلگرد در هردو طرف میلگرد سنجاقی دوازده برابر قطر میلگرد است.
میلگرد سنجاقی با خم نیمه استاندارد: در این نوع آرماتور، میلگرد را از یک طرف با زاویه نود درجه و در طرف دیگر با زاویه 135 درجه خم می کنند و به شکل چنگک در میآورند.
میلگرد سنجاقی با خم دوطرف 135 درجه:شکل این میله شبیه ~ است. یعنی زاویهها در خلاف جهت یکدیگر شکل داده میشوند. یکی انتهای روبه بالا و دیگری انتها رو به پایین است.
در نوع دیگر این میلگرد ممکن است به گونه ای طراحی شود که زاویه 135 درجه انتهای هردو به یک سمت باشد.
نحوه اجرای سنجاقی در یک ستون
همانگونه که در مقدمه اشاره کردیم میلگرد سنجاقی بخش اصلی ستون های بتنی و دیوارهای برشی است. نحوه بستن آن طبق آیین نامههای بین المللی به قرار زیر خواهد بود:
مرحله اول:تعداد میلگردهای مورد نیاز تعیین میشود. تعداد آرماتورهای سنجاقی به طول ستون بتنی، تعداد میلگردهای طولی و فاصله آنها از یکدیگر بستگی دارد. برای اینکه بگوییم به چند عدد از این نوع میلگرد نیاز داریم باید طول ستون و تعداد خاموتهای آن را بدانیم.
به طور مثال اگر طول میلگردهای طولی ستون دو متر باشد به ازای هر پانزده سانتی متر یک خاموت نیاز است. هر خاموت یک آرماتور سنجاقی نیز دارد که زاویه نود آن به صورت یکی در میان در امتداد برش ستون قرار دارد. خاموت یک آرماتور عرضی چهارگوش است که دورتادور ستون را میگیرد.
مرحله دوم: اجرای میلگردهای سنجاقی
در این مرحله قرار گرفتن آرماتورهای سنجاقی استاندارد با خم نود درجه در هر دو طرف در محل مدنظر میباشد. هر قلاب دوخت دو میلگرد روبروی هم قرار می گیرند به شرطی که فاصله میلگردها بیش از 20 سانتی متر نباشد.
این مقاله را نیز حتما بخوانید: با روش ترمكس در توليد ميلگرد آشنا شويد
کاربرد میلگرد سنجاقی
میلگردهای سنجاقی با اینکه کوچک هستند ولی بسیار کاربردی میباشند. و از اهمیت ویژه ای در صنعت ساختمان سازی برخوردارند. یکی از کاربردهای آن در ساخت ستون های بتنی است. برای ساخت ستونهای بتنی ابتدا ستون را با میلگرد آرماتوربندی اجرا میکنند و سپس روی آرماتور بتن ریزی میکنند.
به این روش ستونهای بتنی بسیار محکم و مقاوم میشوند. میلگرد سنجاقی در این نوع ستونها حکم نگهدارنده میلگردهای طولی را دارد که براثر لرزه از هم جدا نشوند.
یکی دیگر از کاربردهای میلگرسنجاقی قلاب دوخت در دیوارهای برشی است. این دیوارها نیز بتنی هستند و به این دلیل که تحت فشار برشی ساختمان قرار می گیرند باید میلگردهای طولی آن استحکام لازم را داشته باشد.
به همین جهت از قلاب سنجاقی برای ثابت نگه داشتن میلگردها استفاده می شود. ساختمانهای بتنی چند طبقه ای، صنایع مختلف مثل کشاورزی برای ساخت سازههای مربوطه از این میلگرد استفاده می کنند. پل و سد سازی نمونه استفاده قلاب دوخت یا میلگرد سنجاقی هستند.
قوانین میلگردهای سنجاقی در فونداسیون
طبق آیین نامه های بین المللی برای استفاده از این میلگرد باید مقررات زیر را رعایت کرد:
اگر یک قلاب دوخت دارای خم 135 درجه باشد و قسمت انتهایی یا خم آن 6 برابر قطر میلگرد یعنی 75 میلی متر باشد، خم نود درجه باید به اندازه 8 برابر قطر میلگرد خم شود
در صورتی که فاصله آزاد میلگردهای طولی ۱۵ سانتی متر باشد و یا بیشتر میلگرد طولی بین هر خاموت قرار گرفته باشد در این حالت باید میلگرد های ذکر شده با آرماتور سنجاقی محکم شود.
طبق مقررات بین المللی برای سازههای بیشتر از پنج طبقه ستونها باید با هر تعداد میلگرد سنجاقی که لازم است مجهز شود.
این قلابهای سنجاقی باید میلگردهای طولی که در محیط مقطع ستون هستند؛ در بر گیرد و همچنین قسمت خم ۹۰ درجه باید به صورت یک در میان در یک سمت عوض شود. و به عبارتی ۹۰ درجه میلگرد های سنجاقی باید روبروی هم باشند.
در صورتی که تعداد میلگردهای طولی ستون که در یک مقطع هستند بیش از ۱۲ عدد باشد؛ در این حالت استفاده از این میلگرد توصیه نمیشود. زیرا باید یک در میان بین میلگردهای طولی قرار بگیرد و این امر باعث مشکل شدن ویبره کردن بتن میشود. در چنین حالتی باید از خاموت بسته لوزی استفاده کرد که هرگونه آن یک میلگرد را محافظت کند.
مزایای استفاده از میلگرد سنجاقی
استفاده از این میلگرد در ستون بتنی مزایای بسیار زیادی دارد که در زیر به تعدادی از آن ها اشاره می کنیم.
آرماتور سنجاقی به دلیل شکل خاصی که دارد باعث نگهداشتن میلگردهای طولی در جای خود می شود و این مهم ترین مزیت آن است
این میلگرد یک مزیت دیگر دارد و آن هم این است که؛ سبک و کم حجم میباشد که امکان استفاده از آن را در هر وضعیتی فراهم میکند
نوع خاموت وجود دارد که عملکردی مشابه با میلگرد سنجاقی دارد؛ اما استفاده از آن باعث شلوغ شدن میلگردها و سختی هنگام بتن ریزی می شود. لذا استفاده از سنجاق میلگردی بیشتر توصیه میشود.
یکی دیگر از مزایای این میلگرد این است که به دلیل ساختار ویژه ای که دارد به راحتی اجرا میشود.
این مقاله را نیز حتما بخوانید: قیمت میلگرد چگونه محاسبه می شود؟
معایب میلگرد سنجاقی
البته هر چیزی معایب خود را هم در کنار محاسن دارد. این میلگرد نیز معایبی دارد که با در نظر گرفتن مقررات باید قبل از استفاده از آنها عیب شان گرفته شود.
یکی از معایب قلاب دوخت یا میلگرد سنجاقی است که باید به صورت پیش ساخته آماده شود اگر اندازهها در مقایسه با ستون مد نظر صحیح نباشد استفاده از آن ها ممکن نیست.
دیگر معایب این میلگرد محدودیت استفاده است که برای میلگرد های کمتر از ۱۲ عدد در هر مقطع کاربرد دارد.
دیگرعیب آن که بسیار مهم است این است که باید حتما تحت نظر متخصص اجرا شود زیرا فواصل و نحوه اجرا در کار بسیار مهم است
آنچه خواندیم
میلگرد سنجاقی یا به عبارتی قلاب دوخت ستون یک مقطع کوچک ولی بسیار پرفایده است که کمک بزرگی به استحکام ستون و دیوار های بتنی می کند. عدم استفاده از آن خسارات جبران ناپذیری دارد زیرا دیوار بدون میلگرد سنجاقی به راحتی تحت فشار های لرزه ای ریزش میکند. در این مقاله ما به معرفی میلگرد سنجاقی پرداختیم کاربردهای آن را بیان کردیم تا شما کاربر گرامی بهره کافی را از این مقاله ببرید.
دیدگاهتان را بنویسید
می خواهید در گفت و گو شرکت کنید؟خیالتان راحت باشد :)