چرا برخی از ورق های گالوانیزه چرب می باشند؟
ورق های گالوانیزه چرب چند وقتی است که در بازار ایران نیز توسط وارد کننده های مختلف به فروش می رسد که این قضیه باعث شده تا ما در این مقاله از ایران فرمینگ سراغ این ورق ها و دلیل چرب بودن آن ها برویم.
معمولا بزرگترین تهدید برای سازههای فولادی رطوبت است. ساختمان های فلزی در برابر صدمات یا آسیب هایی مانند آتش سوزی، طوفان و باران های سیل آسا بسیار مقاوم هستند؛ با این حال اگر به خوبی پوشش داده نشوند رطوبت در طولانی مدت باعث زنگ زدگی آنها می شوند.
ورق های گالوانیزه که کاربرد فراوانی در صنعت دارند به دلیل پوشش خاص خود دچار زنگ زدگی نمی شوند. و همین باعث شده است ورق های گالوانیزه از محبوبیت خاصی برخوردار باشند. هنگامی که ورق فولادی را با فلز روی پوشش دهند ورق گالوانیزه تولید می شود.
در بسیاری از مناطق که رطوبت بالا میباشد. استفاده از ورق های گالوانیزه روغنی یا چرب انتخاب بسیار مناسب برای جلوگیری از زنگ زدگی فلز ورق می باشد. در این مقاله تصمیم داریم به بررسی بیشتر ورق گالوانیزه و ورق های روغنی بپرداریم. تا انتهای مقاله ” چرا برخی از ورق های گالوانیزه چرب می باشند؟ ” با ما همراه باشد.
گالوانیزه چیست؟
شاید بهتر است در ابتدای توضیحی در رابطه با ورق گالوانیزه بدانیم. اینکه ورق گالوانیزه چیست و با چه روشهایی ساخته میشود؟ روشهای مختلفی برای گالوانیزه کردن ورق فلزات وجود دارد. جالب است بدانید چگونگی گالوانیزه شدن فلزات توسط یک دانشمند ایتالیایی به نام گاوانی ابداع شد که از اقتصادی ترین و در عین حال کاربردی ترین روش گالوانیزه کردن فلزات می باشد. نام گاوانی در این روش نیز ماندگار شد. این روش به این صورت است که فلز را در حوضچه های مذاب روی غوطه ور میکنند؛ به طوری که تمام سطوح این ورق از روی پوشانده میشود. این محصول در انواع مختلف از جمله گالوانیزه بدون گل، گالوانیزه گل درشت و گالوانیزه گل ریز تولید میشود. این گلها به خاطر وجود درصدی ناخالصی در روی هنگامی که در حوضچه مذاب قرار میگیرند به وجود می آیند که شبیه کریستال می شوند و ثابت می ماند.
گل ورق گالوانیزه
هرچه گل یک ورق کمتر باشد کیفیت آن بالاتر است و از نظر محیط زیستی مناسب تر است. به طوری که در آینده تمامی کارخانجات موظف هستند ورق بدون گل تولید کنند که برای حفظ محیط زیست مناسب تر باشد
گالوانیزه یا ورق گالوانیزه در طی یک فرآیند نورد گرم از طریق ایجاد یک لایه سطحی فلز بر روی ورق های فولادی و آهنی ایجاد میگردد. محصول نهایی این فرآیند ورق فلزی محافظ در برابر انواع آسیب دیدگی، خوردگی و خراشیدگی میباشد.
در طی فرآیند گالوانیزاسیون ورقه های آهنی وانی از فلز روی غوطه ور میشود و یک لایه محافظ بر روی سطح فلز ایجاد میشود. به همین دلیل مزیت ورق گالوانیزه نسبت به سایر ورق های فولادی داشتن مقاومت بالا در برابر زنگ زدگی و خوردگی میباشد. در ورق های گالوانیزه فلز روی به عنوان یک محافظ از خوردگی و اکسید شدن ورق آهن جلوگیری میکند. هرچه فلز روی استفاده شده در سطح ورق بیشتر باشد ورق و درنهایت مقاومت ورق در برابر عوامل محیطی مانند زنگ زدگی و خوردگی بیشتر است.
ورق های گالوانیزه چرب ، بهترین انتخاب در مناطق با رطوبت بالا
ورق روغنی از جنس فولاد میباشد که در مجاورت رطوبت زنگ زده و خورده میشوند. در برخی کشورهایی مانند کشور برزیل و کشورهایی که رطوبت هوای آن بالا می باشد تولید ورق گالوانیزه روغنی بیشتر رواج دارد.
ورق های گالوانیزه در واقع همان ورق های روغنی هستند که سطح آن ها به منظور جلوگیری از خوردگی با یک لایه فلز روی پوشانده می شود و همین امر جلای چرب به آن می دهد. در واقع گالوانیزاسیون ورق روغنی دوام و استحکام ورقها را بالا می برد و سدی است که در برابر عناصر خورنده از فلز پایه محافظت میکند. و همین موضوع باعث تولید ورق های گالوانیزه چرب در برخی مناطق می شود.
این مقاله را نیز حتما بخوانید: کاربرد ورق گالوانیزه در صنعت خودروسازی
جلوگیری از زنگ زدگی فولاد
به طور کلی برای جلوگیری از زنگ زدگی فلز از دو روش استفاده میشود.
روش 1) جایگزینی فولاد با فلزی که در معرض رطوبت خوردگی نداشته باشد.
روش 2) فولاد را با یک مانع فیزیکی پوشانده تا از واکنش آب با آهن جلوگیری شود.
روش اول: جایگزین کردن فولاد با یک فلز ضد زنگ
این روش برای جلوگیری از خوردگی فولاد، جایگرین کردن آن با انواع فولاد ضد زنگ یا آلومینیوم است؛ اما این کار از لحاظ اقتصادی منطقی نیست چرا که آلومینیوم گران تر از فولاد بوده و فولاد ضد زنگ هم بسیار گران تر از آلومینیوم است.
روش دوم: روش های مختلف گالوانیزه کردن فولاد
برای گالوانیزه کردن ورق های فولادی رو روش گرم و سرد وجود دارد که گالوانیزه گرم متداول تر است
گالوانیزه گرم نوعی پوشش دهی روی است که با عبور ورق فولادی از داخل یک حمام مذاب با دمایی حدود 860 درجه فارنهایت شکل میگیرد. روی مایع به آهن موجود در فولاد پیوند خورده و یک لایه محافظتی در دو طرف ورق ایجاد میکند. سپس ورق فولادی را میچرخانند تا پوشش روی پوسته پوسته نشود و چسبندگی بهتری به سطح ورق داشته باشد. درگالوانیزه ورق روغنی به روش گرم، آلیاژی از فلز پایه و روی تشکیل شده است. پس از بیرون آمدن فلز از حمام، در معرض هوا واکنش نشان داده و روی خالص با اکسیژن مخلوط شده و اکسید روی ایجاد میکند. اکسید روی بیشتر به دی اکسید کربن واکنش میدهد و همین لایه پوشش محافظ نهایی روی ورق روغنی خواهد بود.
مراحل گالوانیزه کردن ورق روغنی
فولاد در محلول چرب زدایی تمیز میشود
پس از چربی زدایی فولاد برای اسید شویی در یک مخزن اسید سولفوریک گرم قرار میدهند.
سپس در مرحله فلاکس زنی ابتدا فولاد برای جداسازی اکسیدهای باقی مانده در محلولی از کلرید روی – آمونیوم غوطه ور می شود. و سپس یک پوشش محافظ نازک روی سطح قرار می گیرد که از اکسید شدن مجدد فولاد قبل از گالوانیزه کردن جلوگیری میکند.
در نهایت فولاد تمیز شده در حمامی از روی مذاب غوطه ور گالوانیزه میشود.
مزایای گالوانیزاسیون به روش گرم
لایه محافظ ضخیم
مقاومت بیشتر در برابر خورندگی و زنگ زدگی
مقرون به صرفه
سهولت انجام
ورق های گالوانیزه موجود در بازار از لحاظ روش تولید، ضخامت لایه روی و ظاهر با یکدیگر متفاوت هستند. و به همین دلیل از نظر کاربری متفاوت هستند. ورق گالوانیزه به روش گرم به دلیل مقاومت بیشتر در فضاهای باز یا فضاهایی که رطوبت آن بالا می باشد و دارای آب و هوای مرطوب هستند و خطر زنگ زدگی بسیار بیشتر وجود دارد بیشترین کاربرد را دارد. جلای روغنی و چرب ورق های گالوانیزه چرب در واقع به خاطر لایه محافظتی ورق ها برای محافظت بیشتر فلز پایه این ورقها می باشد. ورق های گالوانیزه بیش از 50 سال دوام دارند.
این مقاله را نیز حتما بخوانید: چرا ورق گالوانیزه شوره می زند؟
فلزات گالوانیزه در همه صنایع کاربرد دارند
ورق های گالوانیزه در ساخت و ساز و برای ساخت ساختمان های مدرن با اسکلت فلزی یا سازههایی مانند بالکن، ایوان، راه پله، نردبان، راهرو بسیار کاربردی هستند. همچنین برای ساخت بدنه و قطعات اتومبیل و محصولاتی مانند دوچرخه، لوله آب،پیچ و مهره، ابزارها و انواع سیم از فولاد گالوانیزه استفاده میشود.
خلاصه آنچه خواندیم
با خواندن مقاله در رابطه با ورق های گالوانیزه چرب به اطلاعات جامع تری دست پیدا کردیم. در این مقاله شرح دادیم جلای چرب برخی از ورق های گالنوانیزه به چه علت میباشد و به دلیل افزایش مقاومت ورق های گالوانیزاسیون در برابر رطوبت به خصوص در مناطق جغرافیایی که دارای آب و هوای با رطوبت بالا و مرطوب هستند تولید ورق های روغنی گالوانیزه چرب با پوشش محافظتی روی بسیار رایج تر است.
همچنین تولید این ورقها با روش گرم باعث میشود؛ مقاومت بیشتری داشته باشد. همچنین ورق های گالوانیزه در صنایع مختلف بسیار کاربرد دارند. امیدوارم مطالعه این مقاله برای شما مفید واقع شده باشد همچنین شما میتوانید ما را در فضای مجازی و از طریق صفحه فیسبوک ایران فرمینگ دنبال کنید.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.