استاندارد ضخامت ورق های فولادی
در این پست به ضخامت ورق های فولادی خواهیم پرداخت :
به صورت کلی هر کشوری دارای استانداردهای تولیدی خاص برای ساخت انواع محصولات فولادی می باشد و ضخامت ورق های فولادی آن بر اساس جداول، ترکیبات شیمیایی، مواد اولیه، روش تولید، مشخصات، ابعاد و سایز را می توان ارزیابی و پیش بینی نمود. همینطور که میدانیم قیمت به روز ورق گالوانیزه هم بر اساس استانداردهای تولیدی مذکور محاسبه می شود. مطابق استاندارد ورق گالوانیزه و جداول آن، سطوح ورق های گالوانیزه نیز به شیوه غوطه وری پوشش داده شده و پرداخت می شوند. در ادامه این مطلب به صورت کامل به توضیح استاندارد ها خواهیم پرداخت:
چه ضخامت ورق فولادی در بازار موجوداست؟
اول از همه باید بدانیم همواره که لایه محافظ ورق های گالوانیزه به دو شکل زیر پرداخت می شود.
برخی ورق ها دارای لایه محافظتی از جنس روی هستند که ما با نام ورق گالوانیزه Z میشناسیم.
اما برخی از ورق ها دارای لایه ای از جنس روی-آهن هستند که ما با نام ZF آن را میشناسیم.
به طور کلی ضخامت ورق با نوع آلیاژ مورد استفاده نیز رابطه مستقیم دارد. ام میتوان گفت اغلب ضخامت ورق ها از 0.30 میلی متر الی 3 میلی متر میتواند باشد.
نوع نوشتار استاندارد نیز بیانگر برخی مشخصات فنی محصول تولیدی می باشد به طور مثال میتوان در خصوص استاندارد ضخامت ورق گالوانیزه به این شکل توضیح داد که :
اولین حرف انگلیسی در نام استاندارد ورق گالوانیزه بیانگر پرداخت محصول است.
دومین حرف در استاندارد ورق نشان دهنده کیفیت و ظاهر ورق میتواند باشد.
بیایید با یک مثال این شیوه را توضیح دهیم:
مشخصه NA در ورق های Z به ما نشان میدهد محصولی نرمال که مستقیما از خط تولید بیرون آمده و دارای سطحی با کیفیت معمولی است. در ادامه در مورد پرداخت های انجام شده بر پوشش ورق گالوانیزه و کیفیت ظاهری و سطح ورق به صورت کامل بپردازیم.
1-MA: مخفف عبارت minimized apangle به معنای گل ریز که مستقیما از خط تولیدی خارج شده و فرایند دیگری روی آن صورت انجام نشده.
2-MB: گل های روی این سطوح نیز ریز می باشد اما سطح ورق نسبت به موارد قبلی کمی بهبود یافته است.
3-MC: ورقی به صورت گل ریز با کیفیتی بسیار مناسب که امکان رنگ آمیزی خاص روی آن نیز وجود دارد. ( قیمت ورق گالوانیزه رنگی نسبت به ورق گالوانیزه معمول کمی بالاتر است.)
4-RA: محصولی که دارای پوششی از جنس آهن و روی بوده و بدون فرایندهای مازاد و دیگری، مستقیما از خط تولیدی خارج میشود . سطح ظاهری این دسته از ورق ها به صورت مات و خاکستری رنگ می باشد.
5-RB: این نوع ورق با پوشش ZF و کیفیتی مطلوب تر از مورد های قبلی همراه است.
6-RC: دارای پوشش آهن-روی و کیفیتی بسیار مطلوب که قابلیت رنگ آمیزی نیز دارد.
دو فاکتور مذکور یعنی کیفیت پوشش ورق گالوانیزه و سطح آن در خصوص ورق های گالوانیزه ZF نیز صدق می کند.
همانطور که میدانیم دسته بندی های RC و دسته MC از ورق های گالوانیزه حالتی کروماته نشده دارند. پس در صورت تمایل به کروماته شدن ورق نیز باید با راهنمایی فولادساز اقدامات مربوطه صورت گیرد. همچنین وزن واحد سطح ورق گالوانیزه نیز بر اساس ابعاد محصول، پوشش و ضخامت آن تخمین زده می شود.
از این پست هم دیدن فرمایید : جوشکاری ورق گالوانیزه چگونه است؟
مشخصات فنی استفاده شده در ضخامت ورق های فولادی
ورق های گالوانیزه نیز مانند سایر مواد دارای نقطه ذوب خاص خود هستند. ورق های گالوانیزه در دمای بین 419 الی 450 درجه سانتیگراد به حالت ذوب می رسند حال آنکه نقطه ذوب فولاد چیزی مابین 1420 الی 1520 درجه سانتیگراد می باشد.
سم شناسی و مضرات ورق گالوانیزه
به کلی تمامی عملیات های مکانیکی متعددی همچون جوش، سوراخکاری، برش و… بر روی سطوح ورق ها صورت می پذیرد. انجام این فعالیت ها روی ورق هایی با سطوح خشک موجب متصاعد شدن غبار و گازهایی می شود که ممکن است خطر آفرین باشند. در صورتی که حین این قبیل فرایندها دمای محصول فولادی از حد استاندارد خود بالاتر رود گاز فلزات حاوی اکسید روی، آهن و منگز منتشر می گردد از طرفی احتمال خدشه دار شدن پوشش روی نیز وجود دارد.
ترکیبات ورق گالوانیزه
اصولا از فولادهای کم کربن در ساخت چنین محصولاتی بهره گرفته می شود در فاز بعدی پوششی از جنس روی یا ترکیب روی و آهن به میزان 8 الی 12 درصد سطح ان را فرا می گیرد. به این شیوه غوطه وری داغ گفته می شود که در میان فولادسازان ایرانی رواج دارد. ممکن است در پوشش ورق گالوانیزه حدود 0.01 درصد ترکیب آنتیموان مشاهده گردد در برخی موارد نیز به صورت ناخواسته احتمال دارد مقدار بسیار کمی سرب از محیط وارد ترکیبات شیمیایی محصول گردد که در آنالیز شیمیایی ترکیبات تشکیل دهنده می توان درصد دقیق این مقادیر را تخمین زد. ورق های کروماته علاوه بر ترکیبات شیمیایی رایج دارای عناصری از جمله فسفات، کرومات و تیتانیوم هستند.
کنترل کیفی فنی ورق گالوانیزه
پوشش روی ورق و همچنین انجام فرایندهای حفاظتی موجب افزایش طول عمر ورق شده و از فرسایش زود هنگام و ایجاد شوره و سفیدک روی سطوح محصول مانعت به عمل خواهد آورد. اصولا ورق های گالوانیزه به دو حالت کروماته شده و کروماته نشده در انبارها یافت می شوند. انجام چنین فرایندهایی روند رنگ آمیزی و میزان چسبندگی سطح ورق را به طور چشم گری تحت تاثیر قرار می دهد. در صورتی که ورق کرومات نشده باشد بهتر است آن را به صورت روغنی سفارش داد زیرا در شرایط مرطوب انبارداری دوام بهتری خواهد داشت.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.