همه چیز در مورد کاهش تولید ورق گالوانیزه درجه ۲
قبل از اینکه به بررسی کاهش تولید ورق گالوانیزه درجه ۲ بپردازیم در ابتدا باید توضیح دهیم که ورق گالوانیزه درجه ۲ چیست؟
افرادی که حتی اطلاعات کمی در مورد ورق گالوانیزه دارند می دانند که این ورق از اضافه کردن یک آلیاژ فلزی بر روی ورق های فولادی و روغنی تولید می شود. در واقع ورق هایی که در برابر عوامل محیطی دچار زنگ زدگی و خوردگی می شوند و مقاومت کمی دارند با آلیاژ فلزی نظیر روی پوشانده می شوند تا مقاومت آن ها در برابر عوامل محیطی افزایش یابد.
این عملیات به کمک روش های مختلفی انجام می گیرد. اما هدف تمام روش های تولید ورق گالوانیزه، تولید ورق هایی با سطح یکنواخت و بدون کوچکترین آسیب دیدگی است. البته حساس بودن و بکارگیری دقت بالا فقط محدود به مراحل تولید این ورق ها نمی شود. مراحل انبارداری از دیگر مراحل مهم نگهداری ورق های گالوانیزه می باشند.
یعنی اگر تولید کننده ها بخواهند کیفیت اولیه محصول را حفظ کنند باید تمام نکات مهم در حین انبارداری ورق گالوانیزه را رعایت کنند. در صورتی که به این نکات توجه نکنند ورق های انبار شده مستعد زدن شوره های سفید رنگی می شوند که سبب کاهش کیفیت ورق های تولید شده می شود. به ورق های گالوانیزه ای که تحت چنین شرایطی قرار دارند و دچار شوره های سفید رنگ شده اند ورق گالوانیزه درجه 2 می گویند.
با توجه به اینکه قیمت این ورق ها نسبت به ورق های گالوانیزه درجه یک بسیار کمتر است کاهش تولید ورق گالوانیزه درجه ۲ برای تولید کننده ها مهم می باشد. در این راستا در ادامه مطلب به معرفی راهکارهایی برای کاهش تولید ورق گالوانیزه درجه ۲ می پردازیم. برای کسب اطلاعات بیشتر در این زمینه با ما همراه باشید.
ورق گالوانیزه درجه ۲ چیست؟
قبلا گفتیم که ورق های گالوانیزه ای که در انبار دچار شوره های سفید رنگ یا زنگ سفید شده اند را به عنوان ورق گالوانیزه درجه دو می شناسند. در واقع تولید کننده های این محصول این نوع گالوانیزه ها را به عنوان درجه دو به فروش می رسانند. دلیلش هم این است که کیفیت تولید آن ها کاهش پیدا کرده است. طبیعتا قیمت این محصول در قیاس با گالوانیزه های درجه 1 نیز کاهش می یابد و در صورت بروز چنین مشکلی، تولید کننده ها با ضرر مالی مواجه می شوند. این موضوع سبب شد از هر ترفندی استفاده کنند تا تولید ورق گالوانیزه درجه 2 را کاهش دهند.
تولید ورق گالوانیزه درجه ۲
حال که با ورق گالوانیزه درجه 2 آشنا شدیم این سوال برای کاربران ایجاد می شود که این ورق ها یا همان شوره های سفید چگونه تولید می شوند؟
شوره هایی که سبب می شوند ورق های گالوانیزه درجه یک به درجه دو تبدیل شوند لایه هایی سفید رنگ و ترد می باشند. این لایه ها در قسمت هایی که ورق گالوانیزه بسته بندی و فشرده شده ایجاد می شود. مهمترین عامل ایجاد این شوره ها عدم توجه به نکات ضروری در زمان حمل و انبارداری ورق های گالوانیزه است. به این صورت که اگر در این مواقع به فاکتورهایی نظیر رطوبت، آب، باران، تهویه و گردش هوای انبار توجه نکنید به سرعت ورق های گالوانیزه تولیدی در معرض شوره زدن قرار می گیرند.
این مقاله را حتما بخوانید : عوامل موثر بر قیمت ورق گالوانیزه چیست؟
شوره زدن یک مشکل جدی برای این ورق ها است. چرا که بر اساس فرایندی سبب خورده شدن ورق های گالوانیزه می شود. به عبارت دیگر با شوره زدن ورق های گالوانیزه یک واکنش شیمیایی در سطح آن ها ایجاد می شود. این واکنش سبب می شود که لایه سطحی و محافظتی این ورق ها یعنی آلیاژ روی خورده شود.
نحوه تشکیل ورق گالوانیزه درجه دو
همانطور که می دانید در سطح ورق های گالوانیزه یک لایه آلیاژ روی قرار دارد. درست است این آلیاژ سبب افزایش مقاومت فولاد می شود اما فلز روی یک فلز واکنش پذیر است. به همین دلیل آلیاژ روی ورق های گالوانیزه ای که در معرض رطوبت دائم قرار دارند با رطوبت واکنش می دهند. حاصل این واکنش اکسید و هیدروکسید روی خواهد بود. شوره سفید بر روی این ورق ها ناشی از اکسید و هیدروکسید روی می باشد.
آب هیچگونه مواد معدنی یا نمکی محلولی ندارد. به همین دلیل به سرعت با روی واکنش می دهد. ورق هایی که به تازگی گالوانیزه شده اند اگر در معرض آب قرار گیرند به سرعت اکسید می شوند. در صورتی که آب به داخل انبار این ورق ها نفوذ کنند یا ورق های گالوانیزه به صورت فشرده روی هم قرار گیرند این شوره ها پدید می آیند.
در صورتی که به این شوره ها توجه نشود و از روی محصول پاک نشود به مرور زمان سبب خوردگی بیشتر آلیاژ روی می شوند. به گونه ای که قسمتی از پوشش روی از بین می رود و خوردگی به لایه های زیرین ورق گالوانیزه می رسد.
هر چه مدت زمان ایجاد شوره بر روی ورق ها بیشتر باشد سرعت خوردگی چندین برابر می شود. به همین دلیل به تولید کنندگان توصیه می شود ورق های گالوانیزه را در مدت محدودی در انبار نگه دارند. مدت زمان مجاز نگهداری این ورق ها در انبار 6 ماه است. در صورتی که انبار شما روباز یا در معرض آب و رطوبت است حتما باید روش های پاک کردن و از بین بردن شوره های سفید را بدانید.
کاهش تولید ورق گالوانیزه درجه ۲ چگونه است؟
همانطور که اشاره نمودیم یکی از رایج ترین دلایلی که سبب ایجاد این شوره ها می شود روی هم چیدن فشرده ورق های گالوانیزه است. حال اگر نمی خواهید ورق های گالوانیزه تولید شده در حین حمل و نقل و انبار کردن، شوره بزنند باید مطمئن شوید در اطراف این ورقه ها رطوبت کم است. همچنین باید بررسی کنید که بین آن ها گردش هوا و تهویه مناسبی وجود دارد. برای جلوگیری از شوره سفید یا زنگ سفید راهکارهایی وجود دارد که عبارتند از:
- ورق هایی که به تازگی گالوانیزه شده اند را در یک محیط خشک و فاقد رطوبت و یا محیطی که تهویه هوای مناسبی قرار دارند قرار دهید.
- اگر انبار پوشیده ای برای نگهداری این ورق ها ندارید و باید آن ها را در محیط باز قرار دهید حتما آن ها را بالاتر از سطح زمین و جدا از هم قرار دهید. برای جدا کردن ورقه ها می توانید از اسپیسرهای باریک استفاده کنید. این ترفند سبب جریان و حرکت هوای تازه بین ورقه ها و باعث کاهش تولید ورق گالوانیزه درجه ۲ می شود.
- حتی الامکان از قرار دادن این ورقه ها در معرض باران، برف، آب و مه جلوگیری کنید.
- اگر قصد دارید ورق های گالوانیزه تولیدی را از طریق دریا منتقل کنید به هیچ وجه نباید این محموله در قسمت آبگیر کشتی گذاشته شود. چرا که امکان دارد در معرض فاضلاب قرار گیرد.
- پوشاندن ورق های گالوانیزه با پلاستیک یک کار کاملا اشتباه است حتی برای مدت کوتاه. این کار سبب ایجاد رطوبت در سطح ورق ها و در نهایت منجر به ایجاد شوره سفید و تولید ورق گالوانیزه درجه ۲ می شود.
- کف انباری که این ورق ها در آن نگهداری می شوند به هیچ وجه نباید در تماس با آب باشد و یا آب در آن جمع شود. خشک بودن کف انبار از دیگر راهکارهای کاهش تولید ورق گالوانیزه درجه ۲ است.
راهکارهای کاهش تولید ورق گالوانیزه درجه ۲
- کف انبار به هیچ وجه نباید خاکی و یا چمنی باشد. در صورتی که چنین انباری دارید ورق های را به مدت طولانی در آن نگهداری نکنید. چرا که سبب ایجاد رطوبت و شوره سفید می شوند.
- گردش هوا در انبار از دیگر دلایل مهم کاهش تولید شوره سفید روی این ورق ها است. بنابراین باید مطمئن باشید جریان هوا به خوبی بین ورق ها در حرکت است. حتی برای اطمینان از جریان هوا با یک دستمال تمیز و البته خشک خاک های روی ورق ها را پاک و رطوبت آن ها را از بین ببرید.
- محیط گرم از دیگر دلایل ایجاد شوره سفید است. چرا که سبب متراکم شدن آب و روی و در نهایت ایجاد شوره سفید می شود. لذا به هیچ وجه ورق های گالوانیزه را در محیط های گرم انبار نکنید.
- زمان استاندارد نگهداری این ورق ها در انبار 6 ماه است. پس سعی کنید بعد از این مدت آن را به بازار عرضه کنید.
- استفاده از یک ماده شیمیایی یا روغن منفعل از دیگر راهکارهای کاهش تولید شوره سفید است. شاید این راهکار موقتی باشد ولی برای مدتی می تواند بین آب و روی مانع ایجاد کند. البته باید یادآوری کنیم این روغن ها قابلیت تبخیر شدن دارند و بعد از مدتی بخار و از بین می روند.
انواع شوره سفید
مقدار شوره سفیدی که بر روی ورق های گالوانیزه تشکیل می شوند متغیر هستند که عبارتند از:
- مقدار کم یا روشن: این نوع شوره سفید بسیار باریک، سبک و نازک است و با یک برس کشیدن و شستشو در هوای آزاد از بین می رود. این نوع شوره معمولا تاثیری بر ورقه ها نمی گذارد.
- شوره متوسط: این نوع شوره ها بزرگ و سبب تیره شدن سطح ورق می شوند و به مرور پوشش گالوانیزه را از بین می برند.
- شوره با مقدار زیاد و شدید: این شوره ها رسوبات اکسید بسیار سنگینی هستند که به هم چسبیده اند. قسمت هایی که دارای این شوره هستند تغییر رنگ داده و معمولا سیاه و یا قرمز می باشند.
روش های از بین بردن شوره سفید
حال اگر به هر دلیلی بر سطح ورق های گالوانیزه شوره سفید ایجاد شده بر اساس شدت شوره زدن روش هایی وجود دارد که با استفاده از آن می توان شوره ها را از بین برد. استفاده از این روش ها سبب می شود سرمایه تولید کننده به کلی از بین نرود. چرا که سبب حذف ترکیبات هیدروکسید روی از سطح ورق می شود و از به وجود آمدن اکسیدهای پایه کربنات پایدار جلوگیری می کند.
این مقاله را حتما بخوانید : شوره سفید ورق گالوانیزه چیست؟
از همه مهمتر اینکه این روش ها کمک می کنند ظاهر ورق ها زشت نشوند. شوره های سفید تولید شده بر روی ورق های گالوانیزه در مقدار مختلف از سطحی تا بسیار شدید می باشند. برای از بین بردن آن ها از روش های زیر کمک گرفته می شود:
- حذف شیمیایی
- استفاده از اسیدها
- استفاده از برس
- روش غوطه وری
- صیقل کاری
- تراشکاری
کاهش تولید ورق گالوانیزه درجه ۲ از طریق حذف شیمیایی
یکی از رایج ترین روش ها برای حذف شوره های سفید استفاده از محلول های اسیدی ضعیف است. این محلول ها قابلیت حذف هیدروکسید فلز روی را دارند. از موثرترین و سازگارترین محلول ها سرکه سفید است. در این روش می توانید سرکه سفید را به کمک یک برس نایلونی بر روی شوره ها پخش کنید و سپس با آب تمیز کنید.
از دیگر محلول های اسیدی که برای این کار استفاده می شود CLR Clear نام دارد. این محلول تولید کشور استرالیا است که یک نوع لکه زدا شناخته می شود. نحوه استفاده از این محلول به مانند سرکه سفید است.
استفاده از اسید برای حذف شوره سفید
زمانی که سطح شوره های ایجاد شده کم تا متوسط باشد می توانید از ترکیب دی کرومات سدیم 5 درصد با اسید سولفوریک غلیظ 8 درصد استفاده کنید.
در این روش باید ورق های گالوانیزه را خوب بشویید و در مجاورت هوا خشک کنید. چرا که اسید اضافه هم سبب خوردگی این ورق ها می شوند.
استفاده از برس محکم برای از بین بردن شوره های سفید
در صورتی که مقدار شوره های ایجاد شده بر روی ورق های گالوانیزه متوسط تا زیاد بود می توانید از یک برس محکم و سفت کمک بگیرید. به این صورت که ابتدا با این برس شوره های سطح ورق را خوب پاک می کنید. کشیدن برس روی ورق ها باید تا حدی انجام شود که نه تنها تمام شوره ها پاک شده بلکه دوباره ورق ها براق شوند.
با کشیدن برس محکم از بین رفتن بخشی از فلز روی طبیعی است ولی اصلا جای نگرانی نیست. چرا که می توان مجددا ورق ها را روی اندود کرد.
همه چیز در مورد کاهش تولید ورق گالوانیزه درجه 2
از بین بردن شوره سفید از طریق غوطه وری
یکی دیگر از روش هایی که در زمان ایجاد شوره سفید بکار گرفته می شود روش غوطه وری است. در این روش برای از بین بردن شوره ها ورق گالوانیزه را در معرض محلول های رنگبر بسیار قوی قرار می دهند. این محلول ها معمولا اسیدی و الکترولیتی هستند.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.