ورق روغنی چیست؟

ورق روغنی چیست؟ و چه کاربرد های دارد با ما همراه باشید تا همه چیز درباره این نوع ورق را به شما بگوییم. وجه تسمیه ورق های روغنی شکل ‌ظاهری ظاهری آنهاست. زیرا این ورق ها که در بازار به ورق سرد هم معروف هستند و توسط فرآیند نورد سرد تولید می شوند به عللی چون جلوگیری از زنگ زدگی روغن کاری می شوند و در نتیجه ظاهری زیبا و شکیل دارند و به طور معمول در صنعت ساخت و ساز و به ویژه جاهایی که در معرض دید قرار دارد مورد استفاده قرار می گیرند. دیگر خاصیت ویژه ای که ورق های روغنی را مورد توجه کرده است، مقاومت بالا در برابر فشار است و همین مورد موجب شده معماران و مهندسان سازه در طراحی سازه ها از این خاصیت عملکردی آن نهایت بهره را ببرند. این خاصیت موجب می شود در طراحی سازه با متریال کمتر بتوان عملکرد بالایی در تحمل وزن ارائه نمود. در مقاله ” ورق روغنی چیست؟ ” که در وب سایت ایران فرمینگ نوشته شده است به توضیح این محصول فولادی می پردازیم.

ورق روغنی چیست؟ و فرآیند تولید ورق های روغنی چگونه است

تولید ورق های روغنی بدین صورت است که در ابتدای امر ورق های سیاه اسیدشویی می ‌شوند و پولک های سطحی روی آنها زدوده می شود و وارد چندین مرحله نورد کاری سرد می ‌شوند تا در نهایت به ورق روغنی تبدیل گردند. البته در این فرآیند ضخامت ورق نیز کاهش پیدا می کند. به عنوان مثال اگر هدف تولید ورق روغنی به ضخامت ۲ میلیمتر باشد، ورق سیاه به ضخامت ۳ میلیمتر در ابتدای امر باید مورد استفاده قرار گیرد تا پس از زدوده شدن پولک های سطحی، ضخامت آن به ۲ میلیمتر کاهش پیدا کند.

در حین عملیات نورد سرد باید روغن کاری صورت گیرد. روغن کاری در نورد سرد در واقع پاشیدن یک مایع روان ساز روی ورق روغنی یا غلطک نورد می باشد که به اهداف متعددی از جمله کاهش سایش غلتک، کاهش نیروی به کار رفته در فرآیند نورد، دستیابی به صافی و شکل و ظاهر قابل قبول تر، جلوگیری از زنگ زدگی ورق حاصل از فرایند نورد، کاهش اصطکاک بین ورق و غلطک، و کاهش دمای ورق روغنی و غلطک در حین عملیات نورد صورت می گیرد.

روغنی که برای عملیات روغن کاری در فرآیند نورد سرد ورق های فلزی مورد استفاده قرار می گیرد، باید خصوصیاتی داشته باشد که برای این کار مناسب تلقی گردد. در این بخش به برخی از این ویژگی ها اشاره می نماید:

– عدم سمی بودن روغن که از امراض پوستی افراد جلوگیری گردد

– مزیت اقتصادی و برخورداری از قیمت رقابتی مناسب

– قابلیت برطرف شدن از روی ورق روغنی پس از فرآیند تولید بدون مشکل

– ایجاد محافظت لازم در برابر زنگ زدگی پس از عملیات روغن کاری

– پایداری کافی

– داشتن ویژگی هایی که موجب شود تمیز کاری محفظه غلطک به سهولت صورت گیرد

– قابلیت استفاده ساده چه به صورت امولسیون و چه به صورت خالص

– برخورداری از میزان لزجت کافی برای ایجاد نیروی نورد متناظر که موجب تولید ورق روغنی با ظاهر مد نظر گردد

انواع ورق های روغنی

ورق های روغنی خود به شاخه های مختلفی از جمله ورق های فوق کشش ST14، ورق های نیمه کشش ST13 و ورق های معمولی ST12 تقسیم بندی می شوند. این تقسیم بندی بر اساس آلیاژ به کار رفته در تهیه ورق های روغنی صورت می گیرد. در واقع درصد کربن، منگنز، تیتانیوم و سایر عناصری که در آلیاژ ورق به کار رفته است، این تفاوت ها را ایجاد کرده و در واقع در خواص و ویژگی های ورق روغنی به دست آمده نیز تفاوت ایجاد می کند. هر یک از ورق های به دست آمده از این فرآیند برای کار خاصی مناسب خواهند بود، به عنوان مثال: برای تولید فیلتر اتومبیل از ورق های آهنی فوق کشش، برای تولید بدنه اتومبیل و قطعاتی مانند گل گیر از ورق روغنی نیمه کشش، و همچنین برای تولید بدنه اجاق گاز و ماشین لباسشویی و سایر لوازم خانگی که صفحه فلزی لعاب می گیرد، از ورق های روغنی با قابلیت EK2 استفاده می گردد. برای ساخت قطعات تحتانی خودرو نیز به طور معمول از ورق های روغنی که قابلیت ضد سایش دارند و به QSTE شهرت دارند استفاده می گردد.

ورق های روغنی از نظر سایز و اندازه و همچنین رنگ نیز دارای انواع مختلفی می باشند و همین تنوع باعث شده در انواع لوازم مختلف به ویژه لوازم خانگی مورد استفاده قرار گیرد. در ادامه مطلب به تفصیل به کاربرد ورق های روغنی اشاره خواهیم کرد.

مزایای ورق های روغنی فولاد سرد

همان طور که پیش تر ذکر شد، ورق های روغنی فولاد سرد از مقاومت و تحمل بالایی در برابر فشار و وزن بالا برخوردار هستند و به همین جهت در صنعت و ساخت و ساز کاربرد فراوانی دارند.

دیگر مزیت مهم ورق های روغنی فولاد سرد این است که بعلت این که با فرآیند نورد سرد تولید می شوند، از نظر اقتصادی یز به صرفه تر و ارزان تر هستند و همچنین فرآیند تولید سریع تری دارند. می دانیم که سرعت در تولید محصولات می تواند به صنعتی تر شدن تولید کمک کرده و در نهایت به رونق در بازار و سوددهی بهتر می انجامد.

کاربرد ورق روغنی در صنعت

ورق های روغنی در هر جایی که به زیبایی ظاهری اهمیت داده می شود می توانند مورد استفاده قرار گیرند. در واقع در جاهایی که مصالح ساختمانی در معرض دید است، بدنه ی خودروها، قطعات خودرو، بدنه لوازم خانگی، قفسه ها، مبلمان اداری، پنل های غیر قابل انعطاف و … استفاده از ورق های روغنی بسیار مرسوم است. مقاومت ورق های روغنی بسیار بالا بوده و این موضوع نیز موجب شده علاوه بر زیبایی ظاهری از نظر فنی و اقتصادی نیز کار با آنها توجیه پذیر باشد.

ورق روغنی - ایران فرمینگ

ابعاد ورق های روغنی

ضخامت ورق های روغنی موجود در بازار از 30 صدم میلی متر تا 3 میلیمتر می باشد. عرض استانداردی که برای ورق های روغنی مرسوم در بازار می توان مشاهده نمود 100 و 125 سانتی متر است. سایز های استاندارد ورق های روغنی در بازار 1.1830 میلی متر 2.2440 میلی متر 3.3050 میلی متر می باشد.

 

وزن ورق های روغنی بر اساس فرمول زیر محاسبه می گردد:

طول (بر حسب متر) * عرض (بر حسب متر) * ضخامت (بر حسب میلیمتر)*7.85 = وزن ورق روغنی (بر حسب کیلوگرم)

به طور حدودی وزن ورق های سرد روغنی استاندارد موجود در بازار بدین شرح است:

جدول وزن ورق روغنی
ضخامت طول عرض وزن
۰.۵ ۲ ۱ ۸
۰.۶ ۲ ۱ ۱۰
۰.۷ ۲ ۱ ۱۱
۰.۸ ۲ ۱ ۱۳
۰.۹ ۲ ۱ ۱۴
۱ ۲ ۱ ۱۶
۱.۲۵ ۲ ۱ ۲۰
۱.۵ ۲ ۱ ۲۴
۰.۵ ۲.۵ ۱.۲۵ ۱۳
۱.۲۵ ۲.۵ ۱.۲۵ ۳۱
۱.۵ ۲.۵ ۱.۲۵ ۳۸

قیمت ورق های روغنی

ورق های روغنی هم به صورت وارداتی و تولید کارخانجات خارجی و هم تولید داخل در بازار موجود است. خوشبختانه کیفیت ورق های کربنی داخلی بسیار بالا بوده و به لحاظ قیمت نیز شرایط رقابتی مناسبی نسبت به تولیدات شرکت های خارجی چون کره ای، قزاق ، چینی و ایثار هند دارند. فولاد مبارکه اصفهان، فولاد هفت الماس، فولاد غرب و فولاد درخشان مطرح ترین شرکت های تولید ورق های روغنی داخلی به شمار می روند.

در مقاله ” ورق روغنی چیست؟ ” به شما این محصول مهم را معرفی کردیم و کاربردهای آن را نیز برشمردیم امیدواریم از این مقاله استفاده لازم را برده باشید.

قیمت ورق های روغنی تولید کارخانه ها و کشورهای مختلف یکسان نیست و جهت کسب اطلاعات بیشتر در مورد قیمت روز انواع ورق فولادی از جمله ورق روغنی با شماره های گروه ایران فرمینگ تماس حاصل فرموده و از صفحه اینستاگرام ایران فرمینگ دیدن فرمایید.

شماره های تماس: 09121127787-09120414100

 

 

0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *